latinica  ћирилица
09/03/2018 |  15:50 ⇒ 15:58 | Autor: RTRS

Sud BiH: Kosović svjedočio o mučenjima i silovanjima u Alipašinom polju

Kosta Kosović svjedočio je danas na suđenju trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH pred Sudom BiH o mučenju srpskih zatvorenika i silovanju žena u sarajevskom naselju Alipašino polje tokom rata u BiH.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Kosović, svjedok Tužilaštva BiH, rekao je da su ga optuženi Senad DŽananović, Gadžo i izvjesni Kruško tukli tokom zatočeništva u podrumu zgrade u ovom naselju.

On je ispričao da je u junu 1992. godine odveden u podrum zgrade na Alipašinom polju, gdje su ga udarili prilikom ulaska, a zatim je ispitan.

Prema riječima svjedoka, od udarca je izgubio sluh, a zatim je smješten u neuslovni podrum s oko 20 muškaraca i tri žene – svjedocima "A" i "B", te Zorom Tomić.

"Vraćale su se prljave, raščupane, crvene i nisu govorile. Јa sam sa Zorom Tomić pričao o zlodjelima i ona mi je rekla da su nju silovali 50 puta. Rekla je da je silovao `kolega njenog sina`", ispričao je svjedok i dodao da mu je svjedok "A" govorila da je siluju, dok "B" nije pričala.

Odbrana DŽananovića tvrdila je da žene nisu spominjale njega u vezi sa silovanjem, na šta je svjedok rekao da su svi znali da je DŽananović "glavni za to i da su ga sve tri žene spominjale".