latinica  ћирилица
19/03/2018 |  18:21 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Umjesto novinara "Njuzvika", analizu pisali bošnjački političari (VIDEO)

Federalni mediji ovih dana prenose tekst "Njjuzvika" u kojem je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužen da, navodno, uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, osniva paravojne jedinice kako bi destabilizovao Јugoistočnu Evropu.
Analizu pisali bošnjački političari - Foto: RTRS
Analizu pisali bošnjački političariFoto: RTRS

Autori idu toliko daleko da procjenjuju kako Dodikovo približavavanje Moskvi može prouzrokovati oružani sukob pred opšte izbore. Uz nedostatak dokaza za teške optužbe, tekst se ističe i prikrivanjem autora teksta.
Analiza bi imala potpuno drugačiji domet da je rečeno da su je sačinili bošnjački političari.

Tekst su pisali bošnjački političari Reuf Bajrović i Emir Suljagić, poznati po zalaganju za ukidanje Republike Srpske. Njih dvojica i Ričard Krimer navedeni su kao autori teksta objavljenog na stranici američkog Instituta za međunarodnu politiku. U Njuzviku, koji prenosi dokument sa navodnim dokazima da Moskva u ovom dijelu Evrope želi vidjeti "Ukrajinski scenario", nema ni slova o Suljagiću i Bajroviću. Ta imena, vjerovatno da bi stvorili privid objektivnosti, prikrivaju i federalni mediji koji su preuzeli analizu.

Zanimljivo, federalni mediji su izostavili dio Bajrovićeve i Suljagićeve analize u kojoj upozoravaju da Republika Srpska, kako kažu, nabavlja ruske protivavionske rakete “igla”. Uz ovu, lako provjerljivu neistinu, prećutali su i radikalane prijedloge.

A, predlažu da NATO, pred izbore, obuči Oružane snage BiH u Brčkom i da Amerika uvede sankcije većini funkcionera Republike Srpske. Predstavnik Srpske u Americi Obrad Kesić podsjeća da su slične aktivnosti, u januaru, sprovodili lobisti nenaklonjeni Donaldu Trampu.

- Da se kaže da je njegova spoljna politika loša. Reći će da Rusi dominiraju Balkanom i da je jedini način da se to riješi vraćanje agresivnije spoljne politike kakvu su provodile administracije od Klintona do Obame - kaže Kesić.

Stručnjak za komunikacije, profesor Milovan Milutinović i ovaj tekst posmatra u kontekstu decenijama primjenjivane šeme protiv Rusa, Srba i ostalih naroda koji se protive ideologiji NATO-a.

- Radi se o klasičnoj propagandno-psihološkoj operaciji kakvu izvode zapadne zemlje i članice NATO-a kad žele da sruše političko-pravni poredak neke zemlje i mijenjaju demokratski izabrane vlasti - napominje Milutinović.

Pojedini federalni portali pišu da Reuf Bajrović, nekadašnji stranački kolega Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića, lobističku snagu crpi iz uticaja supruge Ivane.

Ona, kako navode, presudno utiče na raspodjelu milionskih donacija Organizacije NED, koja finansira nevladin sektor u Јugoistočnoj Evropi.