latinica  ћирилица
20/03/2018 |  18:46 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Djelimično stvoreni uslovi za promjenu Zakona o OBA i Zakona o krivičnom postupku (VIDEO)

U Savjetu ministara, samo su djelimično stvoreni uslovi za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, koji je prije osam mjeseci proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, koje se u oba zakona odnose na posebne istražne radnje.
Savjet ministara BiH - Foto: nezavisne novine
Savjet ministara BiHFoto: nezavisne novine

Izmjene i dopune zakona o OBE-i upućene su u parlamentarnu proceduru, i iako je rok Ustavnog suda od šest mjeseci odavno istekao, Zakon o krivičnom postupku skinut je sa dnevnog reda. U oba slučaja, glasovima srpskih i bošnjačkih, preglasani su hrvatski ministri.

Ni slutnja da će Ustavni sud BiH na zasjedanju za dva dana sporne odredbe Krivičnog i Zakona o Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH staviti van snage nije ublažila sve dublje podjele u Savjetu ministara BiH.

Bez jasnih argumenata, kaže ministar pravde BiH, SDA nije prihvatio da se uopšte raspravlja o prijedlogu izmjena ZKP-a, a bošnjačke su podržali srpski ministri.

"Nisam imao priliku da čujem zašto zakon nije dovoljno dobar – da li zato što Klub SDA već ima svoju verziju zakona?! Ne znamo hoće li Ustavni sud za dva dana donijeti odluku o brisanju spornih članova", izjavio je ministar pravde BiH Јosip Grubeša.

Zabrinut je i ministar bezbjednosti BiH, ali ima svoje argumente, zbog kojih je podržao da se o prijedlogu Radne grupe Ministarstva pravde BiH o izmjenama spornih odredbi ZKP-a danas uopšte ne raspravlja.

"Interesantno je to da se izašlo izvan odluke Ustavnog suda, proširio se obim izmjena i dopuna, otišlo se korak dalje", kaže Mektić.

Mektić je pridobio bošnjačke ministre i u parlamentarnu proceduru prošao je njegov prijedlog izmjena odredaba Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, koji propisuje da se naredba za posebne istražne radnje obnavlja na 30 dana, a traje najduže 48 mjeseci.

Grubeša ponovo nije imao priliku da obrazloži svoj prijedlog.

Nezvanično saznajemo da su srpski i bošnjački ministri danas preglasali hrvatske ministre i izjašnjavajući se o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, predloženom iz kabineta Vjekoslava Bevande.