latinica  ћирилица
21/03/2018 |  19:57 ⇒ 22/03/2018 | 10:37 | Autor: RTRS

Nova Strategija spoljnih poslova protiv interesa Srpske?

Nakon 17 godina, Predsjedništvo BiH usvojilo je Strategiju spoljnih poslova BiH. Obavezali su se da će BiH pratiti spoljnu politiku Evropske unije, i da će intenzivirati saradnja sa NATO-om. Poslanici SNSD-a u Parlamentu BiH kažu da je Strategija protiv interesa Srpske. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da je dokument usklađen sa interesima Srpske.

Gotovo dvije decenije trebalo je da BiH usvoji novu Strategiju spoljih poslova. U dokumentu od 20-ak stranica definisani su spoljnopolitički interesi BiH do 2023. godine. Ipak, mnogima je sporna deseta strana dokumenta. Tamo piše da BiH treba da aktivno prati Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i da se unaprijedi sistem pridruživanja BiH spoljnopolitičkim izjavama EU i restriktivnim mjerama EU prema pojedinim zemljama i licima. Da li to u praksi znači - s obzirom na to da je zvanični Brisel uveo sankcije Rusiji, da i BiH treba da slijedi taj kurs ?

 “Što se tiče Rusije ne mislim da to ima ikakve veze sa uvođenjem sankcija niti će imati. Mi i sada iako postoje sankcije nekih zemalja i EU, mi i sada nemamo nikakve sankcije i to se neće mijenjati", izjavio je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH iz SNSD-a kaže da je pozicija BiH prijateljska prema Rusiji i da ne može biti zamijenjena time što će EU uvesti sankcije. "To je za nas neprihvatljivo”, kaže Majkić.

Predsjedništvo je Strategijom odredilo saradnju BiH i NATO Alijanse. Nastavak sprovođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Oružane snage BIH treba da budu modernizovane kako bi bile osposobljene za zajedničke akcije sa NATO partnerima. To je za Srpsku neprihvatljivo poručuju poslanici u Parlamentu BiH.

"Ne treba biti previše mudar pa znati šta to znači, koliki je to novac i kako će ga BiH obezbijediti", dodaje Majkić.
Mladen Ivanić dodaje da u Strategiji nema ni jedne riječi o članstvu u NATO.

Poslanici SDS-a u Parlametu BiH je bez komentara na Strategiju.

Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Ana Trišić- Babić tvrdi da Strategija spoljne politike BiH nije urađena u skladu sa pravilima struke.

"Tu ima, zaista nejasnih stvari, ima neprihvatljivih stvari i potpuno je nejasno da Strategija može biti na 10 stranica"

Ona smatra da je ovakva strategija diplomatska sramota BiH i da bi je za početak trebalo ukloniti sa zvanične internet stranice Predsjedništva BiH. Neki novi saziv ovakvu Strategiju trebalo bi da potpuno stavi van snage.