latinica  ћирилица
25/03/2018 |  08:24 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Pet decenija HET-a: Uspješan rad i doprinos razvoju Srpske

Danas se navršava pet decenija od kada je u mjestu Grančarevo kod Trebinja u rad puštena Hidroelektrana Trebinje 1 - glavni objekat u sistemu Hidroelektrana na Trebišnjici.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50 godina Hidroelektrana na Trebišnjici prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Dodik je rekao da su Hidroelektrane na Trebišnjici veoma važan subjekat za cijelu Republiku Srpsku koji 50 godina uspješno radi i doprinosi cjelokupnom njenom razvoju, te da postoje sve pretpostavke da i narednih 50 godina radi uspješno na dobrobit i regije i Srpske.

- Investicije koje HET finansira govore o dobroj perspektivi i sigurnoj budućnosti kompanije, Republike Srpske i grada Trebinja - rekao je Dodik i podsjetio na projekat Gornji horizonti koji se gradi u Hercegovini.

Predsjednik Srpske je istakao da je agilno rukovodsto HET-a zajedno sa Elektroprivredom i vlastima Srpske realizovalo neke od radova na ovom projektu i da se stvaraju uslovi da se izabere partner koji bi mogao da pomogne u daljoj izgradnji.

- Ono što je definitivno naša odluka je da to ostaje u vlasništvu Republike Srpske, jer nismo spremni da dijelimo ni vlasništvo ni suvlasništvo na pitanjima hidroelektrana sa bilo kim. To treba da ostane trajno vlasništvo Republike i da predamo u upravljanje budućim generacijama - poručio je Dodik.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je HE Trebinje jedan, koja je prije 50 godina počela sa radom, bila ne samo razvojni zamajac istočne Hercegovine, nego i bitan preduslov razvoja drugih industrijskih grana kako u bivšoj Јugoslaviji, tako i danas.

Govoreći o projektu Gornji horizonti, Mišeljić je rekao da taj projekat ima potpuno jasnu koncepciju zahvaljujuću zainteresovanosti i pomoći predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske.

Prije početka svečane akademije, ministar Đokić je izjavio da je za enegetski sistem Srpske vrlo značajno postojanje Hidroelektrana na Trebišnjici i brane Grančarevo koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju Trebinja i cijele regije.

Izgradnja HE Trebinje jedan počela je 1958. godine. Tokom vremena sistem HET-a se nadograđivao, a sa njim se razvijao i grad Trebinje. Gotovo da nema sfere života na jugu Srpske u kojoj svoj doprinos i podršku nije dalo upravo ovo preduzeće.

Pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika.

Iz HET-a je saopšteno da je uspješna realizacija projekta izgradnje brane Grančarevo i pribranske hidroelektrane Trebinje jedan, kao i formiranje akumulacije Bilećkog jezera, bilo podvig evropskih razmjera i dokaz da je u kršu moguće graditi velike hidrotehničke sisteme.

Završetkom prve faze izgradnje sistema Trebišnjica konačno je riješen problem plavljenja Popovog polja, a formiranjem stalnog vodotoka omogućeno je navodnjavanje i intezivna poljoprivredna proizvodnja na oko 4.000 hektara Trebinjskog, Mokrog i Popovog polja.

Brana Grančarevo je centralni objekat sistema HET i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

Povezane vijesti:

Pet decenije HET-a