latinica  ћирилица
25/03/2018 |  09:51 ⇒ 09:52 | Autor: sputniknews.com

Čepurin: Ambasadori zemalja NATO-a trebalo je da dođu u Aleksinac

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je trebalo da ambasadori zemalja članica NATO-a dođu na centralnu državnu ceremoniju povodom godišnjice početka bombardovanja SR Јugoslavije 1999. godine, "da se pokaju i priznaju šta su uradili".
Dan sjećanja na žrtve NATO agresije - Foto: RTRS
Dan sjećanja na žrtve NATO agresijeFoto: RTRS

Čepurin, koji je juče prisustvovao ceremoniji u Aleksincu, istakao je da je "NATO bombardovanje stravična pouka za sve", a da zasad niko nije prihvatio bilo kakvu odgovornost za taj zločin iz 1999. godine.

"Niko od ambasadora tih zemalja nije došao u Aleksinac. Јa se nadam da će naredne godine neko od njih, možda ambasador Velike Britanije ili Amerike, doći ovdje, da shvati šta je urađeno, jer ovde je ubijeno 1.500 civila, a ranjeno je 10.000 ljudi", rekao je Čepurin za "Sputnjik".

Čepurin ističe da mu je drago što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće zaboraviti ime nijednog Srbina koji je poginuo u agresiji NATO-a.

"Srećan sam što će se očuvati sjećanje na ovaj događaj. Iz njega treba izvući pouke i krenuti dalje našim putem. Rusija je sada kao ledolomac. Ona razbija led nerazumijevanja, pa i ovakvog ponašanja zemalja koje su učinile agresiju na Srbiju. Nadamo se da će doći vrijeme za sveopšte razumijevanje", rekao je Čepurin.

Državna ceremonija Dana sjećanja na žrtve NATO agresije, koju je predvodio predsjednik Aleksandar Vučić, održana sinoć je na platou ispred Centra za kulturu i umjetnost u Aleksincu.