latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:16 | Autor: TANЈUG

Gardijan: Beogradski Muzej savremene umjetnosti morate posjetiti

Britanski list Gardijan uvrstio je beogradski Muzej savremene umjetnosti među 13 muzeja i galerija u Evropi koje njegovi čitaoci moraju posjetiti.
Muzej savremene umjetnosti u Beogradu (Foto: panoramio) -
Muzej savremene umjetnosti u Beogradu (Foto: panoramio)

Novinar Gardijana, Vil Koldvel, u članku "Lijepa umjetnost ili drzak dizajn" sastavio je listu od 13 novih galerija i značajnih muzeja koji su dugo bili zatvoreni za javnost.

Muzej savremene umjetnosti u Beogradu našao se na osmom mjestu, a Koldvel piše da je zbog renoviranja bio zatvoren od 2007. do 2017. i otvoren u oktobru.

"Modernistička zgrada, podignuta 1965, ima upečatljivu geometrijsku fasadu (sada obnovljenu) i sadrži najveću kolekciju jugoslovenske umjetnosti u svijetu, uključujući dejla Petra Dobrovića i Milana Konjovića", kaže Koldvel.

Na prvom mejstu njegove liste je Bloks - nova građevina u obliku kocke u luci u Kopenhagenu koja bi uskoro trebalo da bude otvorena, a sadržavaće sve - od kuća i restorana do prostora na otvorenom za kulturna dešavanja. Tu će biti i Danski arhitektonski centar koji će organizovati izložbe.

Koldvel zatim preporučuje Fondaciju Miro Majorka u Palmi, koja je posvećena životu i djelu Huana Miroa.

Svjetlosni atelje u Parizu je treći na listi kao "prvi digitalni umjetnički centar" koji će "oživjeti klasična djela uz pomoć 120 video-projektora i svjetlećih zidova visine do 10 metara", a otvara se 13. aprila izložbom posvećenom Gustavu Klimtu i bečkoj secesiji.

Gardijan preporučuje i Muzej ulične umjetnosti Laslods u Amsterdamu, koji se otvara na ljeto i biće među najvećima te vrste u svijetu, a među izloženim radovima biće 24 metra visok portret Ane Frank koji je uradio brazilski umjetnik Eduardo Kobra.

Peti na spisku je Muzej lijepih umjetnosti u Valeti (Malta) koji će biti otvoren u junu kao dio projekta Valeta - Evropska prestonica kulture 2018.

Koldvel preporučuje i Nacionalni muzej Švedske u Stokholmu, koji će nakon pet godina biti ponovo otvoren 13. oktobra nakon velike rekonstrukcije, zatim Nacionalni muzej savremene umjetnosti u Atini koji će nakon više od decenije ponovo biti otvoren za javnost krajem godine, Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti koji se otvara u novembru nakon tri godine renoviranja.

Neizostavno treba posjetiti i Kolekciju Roberta Kazamontija - prvu galeriju savremene umjetnosti u Firenci sa djelima od Vorhola do Pikasa, Centar Giljarovski u Moskvi, otvoren u decembru i nazvan po novinaru Vladimiru Giljarovskom, hroničaru života u Moskvi prije i poslije revolucije.

Na pretposljednjem mjestu je umjetnički centar LUMA u Arlu, a na posljednjem galerije Fondacije Lafajet u Parizu.