latinica  ћирилица
17/04/2018 |  18:48 ⇒ 18/04/2018 | 08:31 | Autor: RTRS

EK objavila Paket proširenja na Zapadni Balkan - BiH se nigdje ne spominje

Evropska komisija objavila je danas Paket proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU. Data je preporuka Evropskom savjetu za početak pregovora sa Albanijom i Makedonijom, dok je BiH pomenuta tek jednom tokom pres konferencije komesara Federike Mogerini i Јohanesa Hana.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark bio je konkretniji, istakavši da je potrebno izmijeniti izborno zakonodavstvo. Prenio je zabrinutost Brisela zbog, kako je rekao, političkih pritisaka na javne RTV servise u BiH.

Evropski komesari Mogerini i Han saopštili su dobre vijesti za Albaniju i Makedoniju. Počinju pregovore sa EU i priključuju se Srbiji i Crnoj Gori na evropskom putu.

"Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata, Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom", izjavila je Federika Mogerini.

BiH uz samoproglašeno Kosovo očigledno kaska za komšijama, te priča bh. političara o skorom dobijanju kandidatskog statusa postaje besmislena.

"Mislim da je ovo dobar dan za Zapadni Balkan i da možemo vidjeti da smo odlučni u politici proširenja. To je politika koja se ne završava. Cilj je da se izveze stabilnost, a ne nestabilnost. Izvještaj o napretku je godišnja provjera stanja", istakao je Јohanes Han.

U Izvještaju za BiH za 2018-tu insistira se na hitnim izmjenama izbornog zakona, kako bi se riješilo pitanje Doma naroda Federacije, traži se sprovođenje odluke US BiH iz 2010-te za Mostar i konstatuje se da i dalje nije sprovedena odluka Evropskog suda u slučaju Sejdić i Finci.

"Nedopustivi su pritisci na CIK, sloboda izražavanja je na niskom nivou, nema reforme javne uprave. Takođe izražavamo zabrinutost zbog rasprava o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, potrebno ga je usvojiti kao uslov borbe protiv korupcije", naglašava Vigemark.

Paket proširenja je kao sistematski pregled za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući samoproglašeno Kosovo, te Tursku.

Tako se u dokumentu navodi da Srbija i Priština moraju postići pravno obavezujući dogovor, dok je Turska pohvaljena zbog prihvatanja 3,5 miliona izbjeglica, ali je konstatovano da se sve više udaljava od EU.