latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:49 | Autor: SRNA

Ristić: Bavimo se privredom, a ne politikom i aferama

Vlasnik i direktor "Tehničkog remonta Bratunac" Slavenko Ristić istakao je da se ova firma bavi privredom, a ne aferama i politikom, te da u zemlju unosi kapital, a ne obrnuto.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

U otvorenom pismu upućenom povodom teksta "Oružje građana Srpske završiće u Namibiji", koji je objavio portal Kapital, Ristić je naveo da je preduzeću, državi u kojoj žive, radnicima TRB, kao i njemu lično nanesena neizmjerna šteta, te da nije objavljen njegov demanti koji je uputio ovom portalu prije tri dana.

Tvrdeći da je u tekstu navedeno niz fotografija i netačnih informacija u vezi sa poslovanjem TRB koje čitaoce navode na sumnju u poslovanje ove firme, Ristić je rekao da nije navedeno da je TRB jedan od rijetkih primjera uspješne privatizacije i pravi primjer privatno-javnog partnerstva, kao ni da je Vlada Republike Srpske ostala suvlasnik firme TRB sa 30 odsto akcija.

"Smatram da je za pohvalu svaka uspješna saradnja Vlade i države sa domaćim firmama koje podstiču domaću djelatnost, proizvodnju i izvoz. Firma TRB je za samo par godina uspjela da izmiri sve svoje ugovorene obaveze, da zaposli ljude kojima je omogućila sigurnost, a još važnije je to da im je ponudila i nudi im viziju za bolju budućnost. Naša firma je uspjela da stvori nove i moderne proizvode, da kontinuirano radi kao partner sa renomiranim vodećim svjetskim firmama na istoku i zapadu, i stvori zavidnu reputaciju u oblasti kojom se bavi", istakao je Ristić.

On je naglasio da se ova firma bavi realnim životom, stvaranjem dodatne vrijednosti, izvozom, zapošljavanjem i sve to uspjeli su da postignu zajedno sa svojim radnicima, koje nisu otpuštali, kao i sa Vladom Srpske, uključujući političke subjekte iz vlasti i opozicije.

"Zašto bi uopšte bilo sporno da se jedna, vrlo vjerovatno i jedina preostala firma u Republici Srpskoj iz oblasti remonta naoružanja, bavi poslom koji je radila uspješno od 1954. do danas - otkupljuje neispravno oružje od MUP-a Republike Srpske? To oružje je do sada bilo uništavano u livnicama i proizvodilo je samo troškove. Na ovaj način MUP Republike Srpske ostvaruje prihod za budžet i rješava se neispravnog oružja", naveo je Ristić, reagujući na tvrdnje isnesene u tekstu da je MUP Srpske 10.771 komad oružja direktnom pogodbom i po nepoznatoj cijeni prodalo privatizovanom TRB, a krajnje odredište u kojem treba da završi hiljade pušaka i pištolja oduzetih od građana Republike Srpske je u "nama tradicionalno prijateljskoj" Namibiji.

Ristić je naveo da Namibiju doživljava kao tradicionalno prijateljsku državu, jer nikada ništa nije uradila na štetu Srpske, niti bilo kojoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

"Možda su za vas pravi investitori i 'tradicionalno prijateljske' zemlje one koje su nas bombardovale, one koje su nas svađale i dijelile, a sa kojima osim nametanja njihovog mišljenja i autokratija, nemamo nikakvu drugu robnu razmjenu, a istovremeno kao najbolji izvoz iz naše zemlje odvode nam školovanu djecu", naveo je Ristić u otvorenom pismu.

Reagujući na pominjanje "Ljubomira Borovčanina, ratnog komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina, a na slobodu je pušten početkom avgusta 2016. godine", Ristić je naveo da je on predsjednik Upravnog odbora TRB-a.

"Ne osvrćući se na proizvoljno mišljenje o Ljubomiru Borovčaninu, on je za naš kolektiv veoma koristan, i ponosni smo što je sa nama. Takve ljude cijenimo i stvaramo mišljenje o njima na osnovu njihovog doprinosa i rada", zaključio je Ristić u otvorenom pismu.