latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:05 ⇒ 19:41 | Autor: TANЈUG

Tusk i Vučić o odnosima Srbije i EU

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk doputovao je danas popodne u Beograd gdje ga je na aerodoromu "Nikola Tesla" dočekao potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Vučić i Tusk - Foto: TANЈUG
Vučić i TuskFoto: TANЈUG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, sa kojim će, kako je očekivano, razgovarati o odnosima EU i Srbije, evrointegracijama, regionalnoj saradnji i investicijama.

Poslije ovog susreta, Vučić i Tusk će se sastati sa predsjednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom i prisustvovati potpisivanju finansijskog ugovora između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Tuskova posjeta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja.

U Briselu naglašavaju, da Tusk ima vrlo dobre odnose sa presjednikom Srbije.

Vučić: Ne budimo slijepi kod očiju

Vučić rekao je da je pitanje KiM najvažnije pitanje za Srbiju koje, ukoliko ne bude na adekvatan način reijšeno, predstavlja prepreku ka EU.

On je poručio da je važno da se dođe do kompromisa.

Vučić je na zajedničkoj pres konferrenciji sa Tuskom ponovio da Srbija može prihvatiti kompromis, ali ne može da prihvati ponižavanje Srbije.

"To naša zemlja nikada nikome nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti", rekao je Vučuć i dodao da je taj stav prenio i Tusku, koji kao prijatelj Srbije, razume.

Primijetio je i da je pitanje Kosova i Metohije ono što bi bilo dobro da sami sa sobom riješe, pa onda i sa Albancima, sa Evropom i svijetom.

Naveo je i da je Tusku pokazao Briselski sporazum i rekao mu da je Srbija sve ispunila.

"Nisam danas optimista, ali - da li imamo pravo da odustanemo, da se ne nadamo i ne očekujemo rejšenje? Nemamo, jer moramo da se borimo da naša djeca nemaju isti problem", rekao je predsjednik Srbije.

Ukazao je i da Srbija ne smije da bude slijepa kod očiju, te da mora da razumije šta se dešava u regionu.

"Ako budemo slijepi kod očiju i mislili da nama pripada sve, jer smo to tako odlučili i ne vidimo i ne čujemo oko sebe onda ćemo da izgubimo i dođemo u tešku situaciju, da će malo ljudi da nam ostane u zemlji, a djeca nam neće imati budućnost", zaključio je Vučić.

Navodeći da je sa Tuskom imao dug razgovor, te da će ga nastaviti i večeras, Vučić je poručio da će srbija u procesu evrointegracija imati i dalje podršku i Evropskog savjeta i ličnu Tuskovu.

"Tusk je iskreni prijatelj Srbije i uvijek se tako ponašao i uvijek je dobrodošao u naš grad i zemlju" rekao je Vučić.

Istakao je i da je danas potpisan finansijski ugovor između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore, vrijedan više od 45 miliona evra.