latinica  ћирилица
03/05/2024 |  20:57 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh služio bogosluženje: Plaštanica iznijeta iz hramova u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici

Patrijarh srpski Porfirije služio je večernje Velikog petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg je iznijeta plaštanica - platno na kojem je prikazan Isus Hrist neposredno poslije skidanja sa Krsta.
Veliki peta - Beograd  (Foto:STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Veliki peta - Beograd (Foto:STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Na plaštanici koja je u toku pojanja položena zajedno sa Јevanđeljem na sto na sredini hrama, predstavljeno je Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Јosif, Nikodim i evanđelista Јovan.

Patrijarh Porfirije je u besjedi okupljenim vjernicima rekao da je Veliki petak dan kada molitveno i duhovno treba da zavirimo u svoju dušu i da, stojeći pred Hristom, vidimo na kojoj smo strani i da razumijemo da nije moguće biti Hristov i u isto vreme se dopadati onima koji stvaraju logiku koja je drugačija, a nerijetko i suprotna Hristu.

- Danas je dan kada treba da zavirimo u svoju dušu jer se raspeti i pogrebeni Hristos opredijelio za nas, za istinu da je Bog naš Sveta trojica - Otac, Sin i Sveti duh - rekao je patrijarh.

Patrijarh je Veliki petak opisao kao dan sramote, stida i tragedije čitavog ljudskog roda, ali i dan šansi.

- Onoga trenutka kada se sa Hristom sapogrebemo, zajedno sa njim trijumfalno, pobjedonosno izađimo iz groba i već ovdje i sada živimo Tajnu Carstva nebeskog i radost života. Hristos vaskrse! Amin - poručio je patrijarth srpski okupljenim vjernicima u Hramu Svetog Save.

Po polaganju plaštanice, vjernici su je cjelivali, što će moći da urade sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći, oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Plaštanica simbolično obilježava vrijeme Hristove smrti i skidanja njegovog tijela sa krsta.

Prema hrišćanskom predanju, u plaštanicu su Hristovi učenici zajedno sa Јosifom Arimatejskim uvili Hristovo tijelo odmah po skidanju sa krsta na kome je bio razapet.

Predanja navode i da je čuvana u tajnosti sve dok nisu prestali progoni hrišćana.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već takozvani Carski časovi sa čitanjem dijelova Јevanđelja koja opisuju stradanje Isusa Hrista.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se prekinu svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

U nekim dijelovima Srbije, vjernici se poslije cjelivanja plaštanice provlače ispod stola na kojem je ona bila položena, moleći se Bogu i zamišljajući želju.

Prethodno je patrijarh Porfirije u poslanici čestitao Uskrs sveštenstvu i vjernicima i pozvao ih na narodno jedinstvo, molitvu i da budu uz Srbe na Kosovu i Metohiji.

U hramu Svetog Dimitrija u Sjevernoj Mitrovici održana večernja služba

Veliki broj vjernika prisustvovao je večernju u hramu Svetog Dimitrija u Sjevernoj Mitrovici, a službu je predvodio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva ovog hrama. Nakon večernja iznijeta je plaštanica.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je i čin iznošenja plaštanice i tom prilikom prisutnim vjernicima poručio da su danas okupljeni na "zajedničkom putu ljubavi, spokoja i mira - prenijela je TV Most.

- Danas svi postimo, zato smo danas molitvom okruženi, da bi saosećali sa Gospodom, koji je na krstu stradao, da bi stradali sa njim kako bi sa njim zajedno i vaskrsli. Zato smo Bogu blagodarni, što smo na putu njegovom, što ispovedamo veru pravoslavnu naših otaca, u vremenu kada nije lako biti hrišćanin i ispovedati svoju veru. Kada bi Gospod podario svima ljubavi, vere, nade, da budemo hrabri hrišćani, sluge Božije - rekao je vladika Teodosije.

Stotine vjernika prošlo je kroz hram kako bi se poklonili i cijelivali plaštanicu koja simbolizuje Hristovo tijelo položeno u grob.

Sutra, na Veliku subotu, sveta liturgija u hramu Svetog Dimitrija služiće se od 8.00 časova.