latinica  ћирилица
03/05/2024 |  14:54 ⇒ 20:30 | Autor: sputniknews.com

Proglašena vanredna situacija u dijelu Svrljiga: Izlili se bujični potoci, poplavljeni podrumi kuća (FOTO/VIDEO)

Za dio teritorije opštine Svrljig i to za naselja: Svrljig, Nisevac i Merdželat, nakon što je uslijed obilnih padavina, došlo do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine proglašena je vanredna situacija.
Poplave - Foto: RTRS
PoplaveFoto: RTRS

Bujični potoci, koji su se pojavili nakon kiše koja od sinoć neprestano pada na teritoriji opštine Svrljig, prete da ugroze i poplave niže spratove kuća u pojedinim naseljima u tom mjestu, dok se saobraćaj na ulazu iz pravca Niša i izlazu iz tog grada, odvija usporeno. U reonu kod donje pijace izlila se Pravačka reka u naselju Svrljig. Voda se izlila u oko 40 domaćinstava.

Predsednik opštine Miroslav Marković kaže da su nadležne službe na terenu i da pokušavaju da odbrane pojedina naselja od poplave i da otpuše zapušene kanale kako bi voda oticala.

Marković naglašava da kiša još uvijek pada i da predstavlja veliki problem, ali da radnici komunalnog preduzeća preduzimaju sve kako bi smanjili štetu i zaštitili porodične kuće građana.

      View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- Imamo velike padavine od sinoć, ali za sada nema većih poplavljivanja. Potoci jesu puni i ekipe komunalnog preduzeća su na terenu i pokušavaju da prokrče kanale i prolaze da bi voda mogla da odlazi. Radi se o bujičnim potocima, za sada je najugroženiji deo na ulazu uSvrljig iz pravca Niša gdje se izlio Prekonoški potok, ali imamo problema sa svih strana. Voda se sliva u ogromnim količinama, za sada se saobraćaj odvija normalno ali usporeno - rekao je Marković.

      View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

On dodaje da za sada nema prijave da su kuće građana poplavljene, ali da su najugroženija domaćinstva u naselju Rosulja, gdje voda preti da poplavi podrume, a čitaoci javljaju da prijeti da se izlije i Lukavički potok, te da su podrumi zgrada u naselju Saraj već pune vodom.

Veliki problem u Svrljigu su zapušeni kanali i smeće koje se baca u potoke, a koje sada pravi čepove i zadržava vodu, prenose Јužne vesti.