latinica  ћирилица
25/04/2018 |  21:39 ⇒ 26/04/2018 | 10:30 | Autor: RTRS

Čubrilović: Srpskoj i BiH potrebna politika kompromisa i kulturnog dijaloga

Republici Srpskoj i BiH potrebna je politika kompromisa i kulturnog dijaloga, bez čega je teško napraviti korak naprijed, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, gostujući u emisiji "Telering".

Govorio je o odnosima u Srpskoj, BiH, regiji, ali i o izbornoj utrci.

Izbori se bliže, a u čvrstinu odnosa između SNSD-a, SP-a i DNS-a ne treba ni sumnjati, ističe Nedeljko Čubrilović, koji očekuje ubjedljivu pobjedu, i kako kaže, nikad bolji rezultat, kako po DNS, tako i po koaliciju.

Takođe navodi da je ovom prostoru potreban kompromis i da stranke, koje na njega nisu spremne, ne bi trebalo ni da budu dio političke scene.

"Јoš je mnogo vremena ostalo do izbora. Ovdje postoje uticaji stranih diplomata, ali i unutrašnja previranja, koja se dešavaju. Bez obzira na to, mislim da će biti ubjedljiva pobjeda naše koalicije i da neće biti iznenađenja", kaže Čubrilović.

Kada je riječ o saradnji Srpske i BiH, ali i regiona, Čubrilović smatra da je Banjaluka na našoj političkoj sceni mnogo tolerantnija u odnosu na Sarajevo i da predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić prednjači u pružanju ruke pomirenja u regiji.

"Ovdje nema rješenja bez kompromisa. Ovdje nema rješenja dok svi ne budu jednako nezadovoljni rješenjem ili jednako zadovoljni", ističe Čubrilović.

Republika Srpska i njen narod gaje značajne odnose sa Rusijom, što potvrđuje i kontinuirana saradnja ove dvije zemlje.

Zahvaljujući posjeti predsjednice Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentine Matvijenko Srpska je, smatra Čubrilović, danas prepoznatljivija na Balkanu i u svijetu.

"To su odnosi koje predsjednik Srpske, gaji sa predsjednikom Rusije i vjerujem da je iz tih odnosa uslijedila ovakva jedna posjeta", kaže Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske rekao je da je ova institucija po mnogim mjerilima najefikasniji parlament u BiH, koji posebno podržava transparentan rad.