latinica  ћирилица
26/04/2018 |  12:23 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Gradiška: Prvi Fudbalski kamp nacionalnih manjina Srpske i BiH

Prvi Fudbalski kamp nacionalnih manjina Republike Srpske i BiH, pod nazivom "Loptom protiv nasilja, rasizma i diskriminacije", otvoren je danas na terenu sportskog centra "Drago Kovačević" u gradiškom naselju Žeravica.
Gradiška: Fudbalski kamp nacionalnih manjina - Foto: SRNA
Gradiška: Fudbalski kamp nacionalnih manjinaFoto: SRNA

Organizator jednodnevnog kampa, na kome učestvuje oko 30 dječaka i djevojčica uzrasta od osam do 16 godina, jeste fudbalski savez Republike Srpske u saradnji sa Svjetskom organizacijom Roma, a pokrovitelj je načelnik opštine Gradiška.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srpske Goran Ćejić rakao je da Savez podržava sve manifestacije koje imaju za cilj sprečavanje nasilja, rasizma i diskriminacije na fudbalskim utakmicama, ali i uopšte u društvu.

"Cilj svega ja da djeci kroz fudbal i sport pokušamo na pravi način prikazati šta je ravnopravnost i reći ne rasizmu i diskrimainaciji", rakao je Ćejić.

On je naveo da će Fudbalski savez Republike Srpske organizovati slične kampove i u dugim gradovima Srpske i BiH, jer je od fudbalskog saveza BiH dobio saglasnost za učešće u ovom projektu.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić rekao je da je zahvalan rukovodstvima fudbalskog saveza Srpske i opštine Gradiška na podršci organizovanju kampa, a posebno djeci koja su danas poslala veliku poruku protiv rasizma i mržnje.

On je naveo da je Svjetska organizacija Roma partner Fife i Uefe i da su dobili velika priznanja za ovaj projekat jer fudbalskom loptom spajaju djecu različitih vjera i nacija.

Dedić je dodao je da će ove godine fudbalske kampove organizovati i u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Viši stručni saradnik za sport opštine Gradiška Duško Ivetić istakao je da je opština Gradiška prihvatila da bude pokrovitelj kampa, u želji da preraste u tradicionalnu sportsku manifestaciju i bude što masovniji.

Organizovanje prvog Fudbalskog kampa nacionalnih manjina Republike Srpske i BiH podržali su Fudbalski klub "Јedinstvo" iz Žeravice te fudbalski veterani Kotor Varoša.