latinica  ћирилица
26/04/2018 |  16:05 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Trebinje: Seminar bibliotekara iz Srpske, FBiH i regiona

U Trebinju je organizovan seminar bibliotekara na kojem učestvuje oko 200 radnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Riječ je o raspravi u vezi sa izazovima biblotekarstva u eri modernih tehnologija. Akcenat je na školskim bibiliotekama i mlađim čitaocima, a osnovni problem za realizaciju ideja svih biliblioteka u Srpskoj je manjak finansija.

"Kroz teme o kojima ćemo govoriti na ovom seminaru, govorićemo o knjizi, biblioteci, fokusirali smo se na rad školskih bibliotekara. Škole su zapostavljene i zato smo odlučili da jedan dio seminara bude baš o školskim bibliotekarima", rekla je Stojka Mijatović, predsjednica Društva bibliotekara Republike Srpske.

"Nastojimo što se tiče kadra da popunimo biblioteke stručno osposobljenim bibliotekarima. Јedino su finansije te koje koče da se nabave tehnička sredstva kako bi se mogli prilagoditi savremenim korisnicima jer bi mi trebali da idemo ispred njih kako bi im pomogli ono što ih interesuje", istakla je Slavica Kostimirović, dirketorka Narodne biblioteke u Doboju.