latinica  ћирилица
26/04/2018 |  16:26 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

Vlada Srpske - Utvrđen Prijedlog Strategije borbe protiv korupcije

Vlada Republike Srpske odobrila je na 174. sjednici 42.716.320 KM za 58 projekata širom Republike Srpske. Odobreni kapitalni projekti biće realizovani u 45 jedinica lokalne samouprave.
174. sjednica Vlade Republike Srpske (foto:vladars.net) - Foto: VL FOTO
174. sjednica Vlade Republike Srpske (foto:vladars.net)Foto: VL FOTO

Projekti su namijenjeni za izgradnju i sanaciju osnovnih škola, rekonstrukciju Studentskog centra u Banjaluci, organizovanje Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala EЈOF, sanaciju objekata kulture, sistem vodosnabdijevanja, izgradnju lokalnih puteva, infrastrukture, izgradnju sportskih i fiskulturnih dvorana u okviru osnovnih škola, kao i izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću ističe se da je ovo samo dio projekata koje je Vlada prihvatila, a već u maju biće odborena dodatna sredstva za kapitalne projekte.

Vlada Srpske danas je utvrdila i Prijedlog zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela kojim se uređuju uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, te međunarodna saradnja.

Potreba za donošenjem novog zakona pojavila se radi usklađivanja odredaba ovog zakona sa novim Krivičnim zakonikom Republike Srpske, koji je u primjeni od jula prošle godine, a kojim su znatno izmijenjena bića pojedinih krivičnih djela i njihovi nazivi, te su drugačije grupisana.

"Uvedene su nove grupe krivičnih djela i izmijenjen redoslijed članova zakona u odnosu na ranija zakonska rješenja, te se ukazala potreba za propisavanjem ovih krivičnih djela u ovom članu Zakona", ističe se u saopštenju.

Osnovni cilj donošenja novog zakona jeste da sveobuhvatno i precizno budu uređena pravila postupka, u okviru kojeg će moći efikasno da se otkrije, osigura i, po potrebi, privremeno ili trajno oduzme imovina koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u Republici Srpskoj.

Cilj zakona je uspostaljanje efikasnih mehanizama za upravljanje imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta.

Na ovaj način biće otklonjene prepreke sa kojima se u radu susreću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih institucija, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u vezi sa provođenjem odredaba Krivičnog zakonika Republike Srpske i drugih propisa, a koji propisuju da niko ne može zadržati protivpravo stečenu imovinu proisteklu izvršenjem krivičnog djela.

Propisivanjem postupka kojim će biti otklonjene ove prepreke se, između ostalog, dostižu i međunarodni standardi u zakonskom normiranju materije oduzimanja imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Nacrt zakona o likvidacionom postupku da bi taj postupak bio efikasniji i brži, te ekonomičniji sa što manjim troškovima.

Ovim nacrtom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje članovima pravnog lica i povjeriocima u toku vršenja radnji u toku likvidacionog postupka.

Јedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka jeste namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci članova pravnog lica o raspodjeli likvidacione mase.

Novina u ovom nacrtu zakona jeste propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima. Јedna od novina u ovom zakonu je da likvidacioni upravnik, uz saglasnost povjerilaca, pokretnu imovinu koja nije unovčena, iz propisanih razloga, može predati humanitarnim organizacijama, socijalnim i obrazovnim ustanovama, ako to one prihvate.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG STRATEGIЈE BORBE PROTIV KORUPCIЈE

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, čiji je fokus na preporukama i opredjeljenjima za antikoruptivno djelovanje.
Nove preporuke i opredjeljenja za antikoruptivno djelovanje najviše se odnose na unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, pojedinih procesa i djelatnosti, te veći primjenu rješenja u borbi protiv korupcije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i informaciju o Međunarodnoj konferenciji turizma i investicija "Banjaluka - 2018", sa finansijskim aspektom.

Zaduženo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da Turističkoj organizaciji Banjaluka obezbijedi finansijska sredstva u iznosu 5.000 KM, a u svrhu sufinansiranja Međunarodne konferencije turizma i investicija.

Vlada Republike Srpske se informisala o informaciji o podršci Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu za organizaciju 23. Evropske smotre srpskog folklora, dijaspore i Srba iz regiona.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da obezbijedi sredstva neophodna za pokrivanje troškova nastalih realizacijom projekta, u iznosu od 7.000 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o projektima "Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji" i "Komplementarna podrška za obezbjeđivanja osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja".

Data je saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za nastavak realizacije Projekta "Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji" i učešće u finansiranju u iznosu od 40.000 KM i realizaciju Projekta "Komplementarna podrška za obezbjeđivanja osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja" i učešće u finansiranju u iznosu od 20.000 KM u ovoj godini.

Sredstva će obezbijediti Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica iz redovnih budžetskih sredstava za ovu godinu, a smatraće se učešćem Vlade Republike Srpske u podršci realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Ovlašćen je ministar za izbjeglice i raseljena lica za potpis ugovora o udruživanju sredstava sa CRS‐om za projekte "Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji" i "Komplementarna podrška za obezbjeđivanja osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja" za 2018. godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o sprovođenju programa EU 2014-2020. u 2017. godini.

Zaduženi su republički organi uprave da učešće u programima EU sprovode u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i u skladu sa odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i regionalne saradnje.

Vlada je zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da nastavi sa aktivnostima izgradnje kapaciteta i promocije učešća aplikanata iz Republike Srpske u raspoloživim programima EU 2014-2020, te da o sprovođenju redovno izvještava Vladu Republike Srpske.

Programi EU, kao posebni programi i fondovi koji se finansiraju iz opšteg budžeta EU, prvenstveno imaju za cilj da podrže interne politike EU, te s tim u vezi unaprijede saradnju između država članica i njihovih građana u različitim oblastima.

Učešće u programima EU omogućeno je BiH Okvirnim sporazumom EU i BiH o opštim načelima učestvovanja BiH u programima zajednice, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. godine.

Ratifikacijom Okvirnog sporazuma za IPA dva, BiH je stekla mogućnost učešća u programima EU za period 2014-2020 i to - Erasmus plus, Horizont 2020, Evropa za građane, Kreativna Evropa sa potprogramima mediji i kultura, fiskalis, carine, kozme, treći program EU u oblasti zdravstva, a pokrenute su aktivnosti pristupanja programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za prvih šest mjeseci ove godine, u ukupnom iznosu od 136.882,53 KM.

"To sa odnosi na pozicije tekući grantovi organizacijama i udruženjima izbjeglica i raseljenih lica, u iznosu od 10.905,24 KM, kapitalni grantovi za rješavanje problema interno raseljenih lica, u iznosu od 14.831,12 KM, kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku u iznosu od 87.241,89 KM i kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Federaciju BiH, u iznosu od 23.904,28 KM", navodi se u saopštenju.

SAGLASNOST MINISTARSTVU ZA IZBЈEGLICE ZA UTROŠAK 120.000 KM

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 120.000 KM.
Od ukupnog iznosa, za finansiranje povratka u Srpsku biće utrošeno 45.000 KM, za rješavanje problema interno raseljenih lica 40.000 KM i za finansiranje povratka u Federaciju BiH 35.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je dala saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od 849.222 KM.

Za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova biće izdvojene 324.522 KM, tekuće grantove neprofitnim udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice 13.226 KM, tekuće grantove javnim ustanovama i ustanovama obrazovanja za realizaciju omladinskih projekata 4.362 KM, tekuće grantove za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom i projekata za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja 48.606 KM, tekuće grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 10.905 KM.

Novac će biti raspoređen i za tekuće grantove za projekte podrške međunarodne saradnje i mobilnosti mladih 14.879 KM, tekuće grantove za podršku aktivnostima i projektima za unapređenje i razvoj volontiranja 10.905 KM, tekuće grantove sportskim organizacijama 181.859 KM, tekući grant za projekat Male olimpijske igre 14.056 KM.

Za tekuće grantove za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčkom biće raspoređeno 20.666 KM, tekuće grantove sportskim organizacijama lica sa invaliditetom 14.053 KM, tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske 39.678 KM, tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima 49.105 KM, tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 4.133 KM, kapitalne grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 8.267 KM, kapitalne grantove neprofitnim organizacijama za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju sportskih objekata 90.000 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o sufinansiranju rekonstrukcije željeznog mosta u Foči u vrijednosti od 338.659 KM.

Vlada u funkciji Skupštine preduzeća "Putevi Republike Srpske" zadužuje javno preduzeće da sufinansira dodatne radove na rekonstrukciju željeznog mosta u Foči.

Donesena je odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Vlade Srbije od 5.000.000 evra radi realizacije započetih projekata saradnje u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Republike Srpske i Srbije.

Doznačena sredstva biće korišćena za realizaciju kapitalnih projekata u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, za Program samozapošljavanja i razvoj preduzetništva kod mladih do 35 godina u Srpskoj, te za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u Federaciji BiH.