latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:54 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Večeri dokumentarnog filma Srpske u Sankt Peterburgu

Kinoteka Republike Srpske predstaviće u Sankt Peterburgu nekoliko značajnih dokumentarnih filmova i autora koji su svojim filmovima obilježili ovaj vid stvaralaštva u Srpskoj.
Sankt Peterburg (foto: danubeogradu.rs) -
Sankt Peterburg (foto: danubeogradu.rs)

Predstavljanje filmova pod nazivom "Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske" organizuje se u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu", koja počinje danas i traje do ponedjeljka, 14. maja, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Vlade Sankt Peterburga, saopšteno je iz Kinoteke.

Tokom trodnevnog programa, od danas do subote, 12. maja, koji će biti održan u Kinocentru "Rodina" u Sankt Peterburgu, biće prikazani višestruko nagrađivani dokumentarci Duška Anđića, Milovana Pandurevića, Sime Brdara, Milenka Јovanovića, Snježana Lalovića, Branka Lazića i Mire Lolić Močević, proizvedeni od 1995. do 2018. godine. Kinoteku Republike Srpske predstavljaće direktor Milovan Pandurević.

Program počinje danas u 17.00 časova projekcijom dokumentaraca "Moj Milane" /1995/ Duška Anđića, "Suvenir" /1998/ Milovana Pandurevića, "Bukvar Bukvica" /2001/ Milenka Јovanovića, u produkciji "Srna filma", te "Sunce i žica" /2006/ Sime Brdara, u koprodukciji Spomen-područja Donja Gradina iz Kozarske Dubice i beogradskog "Filma i tona".

Za sutra je predviđeno prikazivanje dokumentaraca "Biti ili ne Ivan Hiti" Branka Lazića iz 2015. godine i ovogodišnji "Tanakini mostovi" Snježana Lalovića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Program se završava u subotu, 12. maja, projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili" Mire Lolić Močević iz 2017. godine, u produkciji Asocijacije Rusko-srpski most i Radio-televizije Republike Srpske.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je danas u 18.20 časova u Državnom dramskom pozorištu "Prijut Komedijanta" u Sankt Peterburgu.

U kulturnom dijelu programa "Dana Republike Srpske u Sankt Peterburgu" učestvuju i Narodno pozorište Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Republike Srpske i kvartet "Flutete" iz Banjaluke.

Program predstavljanja Srpske u oblasti kulture u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu" usaglašen je sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u koordinaciji sa Predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.