latinica  ћирилица
11/05/2018 |  13:47 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Klokić: Novi zamah saradnji Srpske i Sankt Peterburga

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je kreiranjem Mape puta za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Srpske i Sankt Peterburga data nova energija i zamah saradnji na polju ekonomije, kulture, turizma, zdravstva, omladine i sporta.
Delegacija Vlade Srpske u Sankt Peterburgu -
Delegacija Vlade Srpske u Sankt Peterburgu

Na sastanku delegacija Republike Srpske i Sankt Petrburga u tom ruskom gradu, koje su predvodili Klokić, odnosno vicegubernator Peterburga Sergej Movčan, istaknuto je da je realizovano više od 70 odsto aktivnosti iz Mape puta, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske pohvalio je saradnju sa administracijom Sankt Peterburga i istakao da veliku ulogu u intenziviranju saradnje imaju predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Klokić je istakao da između dva bratska naroda postoji duboka istorijska, kulturna i vjerska povezanost.

On je naglasio da je značaj saradnji Republike Srpske i Sankt Peterburga dala i nedavna posjeta predsjednika Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko Republici Srpskoj.

Klokić je podsjetio da su 2007. godine tadašnji gubernator Sankt Peterburga Valentina Matvijenko i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisali Sporazum o saradnji Republike Srpske i Sankt Peterburga.

On je naglasio da je posjeta Srpskoj Matvijenkove - visokog ruskog zvaničnika, pokazala izvrsnost odnosa, podršku i razumijevanje Ruske Federacije za poziciju Republike Srpske.

Sastanak radnih grupa Republike Srpske i Sankt Peterburga za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje iz Mape puta održan je u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Petrburgu" i bio je prilika da se sumira urađeno i predlože nove aktivnosti, dodaje se u saopštenju.