latinica  ћирилица
26/05/2018 |  16:06 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Slijedi interpelacija zbog ugrožavanja Visokih Dečana

Srpska lista najoštrije osuđuje nezakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani i najavljuje da će u ponedjeljak, 28. maja, pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog djelovanja, a nadležnim ministarstvima podnijeti poslanička pitanja.
Kosovska vlada počela nezakonite radove na magistralnom putu u blizini Visokih Dečana - Foto: Screenshot/YouTube
Kosovska vlada počela nezakonite radove na magistralnom putu u blizini Visokih DečanaFoto: Screenshot/YouTube

Srpska lista navodi da je gradnja puta u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani, pored zaštite koju ima kao svjetska baština na UNESKO listi, protivna i kosovskim zakonima.

Srpska lista podsjeća da se krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i vjerskog identiteta srpskog naroda, ali i svjetska baština, koji se nalazi na listi UNESKO.



Kako su istakli, vlada samoproglašenog Kosova još jednom je pokazala da joj "zakon leži u topuzu, a tragovi smrde nečovještvom" i da sprovodi otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve.



"Očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, prije svih SAD, Velike Britanije i Njemačke, obavijeste svoje Vvade i misije pri UNESKO kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone
", navedeno je u saopštenju.


Iz Srpske liste podsjećaju javnost da je Manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR-a punih 19 godina, i da čak ni presude Vrhovnog suda Kosova o povratku imovine manastiru nije poštovala opština Dečani.

PUTARSKI RADOVI NAЈGRUBLjE UGROŽAVAЈU MANASTIR DEČANI

Episkop raško-prizrenski Teodosije obavijestio je predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Ova eparhija je upozorila da početkom radova na magistralnom putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani vlada samoproglašenog Kosova na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika UNESKO na Balkanu, što predstavlja anticivilizacijski čin.

U saopštenju je istaknuto, da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila skupština /samoproglašenog/ Kosova. Navedeno je da kršenje ovog zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje prema odluci ustavnog suda Kosova od prije dvije godine, predstavlja još jedan flagrantan primjer institucionalnog bezakonja koje sprovode "kosovske institucije".

Eparhija ističe da Crkva nije protiv gradnje puteva, ali da izgradnja magistralnog puta neposredno pored najznačajnijeg Uneskovog spomenika svjetske kulturne baštine na ovom prostoru predstavlja, ne samo kršenje postojećeg zakona, već anticivilizacijski čin koji će nanijeti veliku štetu manastiru Visoki Dečani.

Kako navode, put će uzrokovati povećanja saobraćaja, prolazak teških vozila, te dodatno zagađenje i buku koji će prostoru oko manastira kao jednoj od rijetko sačuvanih oaza mira i tišine nanijeti nepopravljivu štetu.

U saopštenju se podsjeća da predstavnici EU, OEBS i zemalja Kvinte u Prištini stoje na čvrstom stavu da je gradnja ovog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, što je više puta ponovljeno premijeru samoproglašenog Kosova.

Dalje se podsjeća da EU, u sklopu povezivanja zapadnog Balkana, finansira skupi projekat novog magistralnog puta između Peći i Crne Gore u višim dionicama Rugovske klisure, što je dovoljno udaljeno od Pećke patrijaršije, te da je zato neshvatljivo zašto Prištine insistira na izgradnji drugog magistralnog puta samo 17 kilometara južnije i to neposredno pored manastira Visoki Dečani.

"To je u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama oko najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika", navedeno je u saopštenju.

Eparhija ocjenjuje da ovaj najnoviji potez kosovskih institucija duboko narušava bilo kakvo institucionalno povjerenje i poštovanje primjene postojećih zakona, kao i odluku kosovskih sudova, koji očigledno ne važe na prostorima opštine Dečani.

"Ukoliko se što prije ne prekine gradnja ove sporne saobraćajnice i ne popravi šteta načinjena uništavanjem vegetacije i terena, Eparhija raško-prizrenska će morati da konstatuje da kosovski zakoni koji se tiču zaštite kulturne baštine više ne vrede, jer ih ruši sama vlada Kosova koja je izabrana da bi ih čuvala i primenjivala", navodi se u saopštenju.

Eparhija ocjenjuje da loša bezbjednosna situacija, odsustvo vladavine prava i zakona, etnička diskriminacija i nepoštovanje sopstvenih zakona nanose štetu ne samo građanima opštine Dečani, već i svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Na samo 400 metara od manastira postavljena je tabla sa nazivom projekta iza koga stoji takozvano ministarstvo infrastrukture Kosova, a po putu se mogu vidjeti teške mašine i bageri koji ubrzano usijecaju put u brdo, mijenjajući sliku pejzaža koji je vijekovima bio sačuvan.