latinica  ћирилица
28/05/2018 |  18:19 ⇒ 21:39 | Autor: TANЈUG

Đurić: Kfor hitno da osigura bezbjednost za Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je od Kfora, nakon današnjeg napada na Srbe povratnike na KiM, da uspostavi bezbjednosni ambijent za Srbe na KiM, a od međunarodnih institucija da povrate vladavinu prava u južnoj pokrajini.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je naveo da je današnje nasilje u kojem je nekoliko Srba povrijeđeno, od kojih jedan teže, kada su Albanci gađali kamenicama Srbe povratnike prilikom obilaska Crkve Svete Trojice u Petriču očigledno organizovano, sistematsko, te da ima za cilj da zastraši i protjera preostale Srbe sa KiM.

"Veoma je važno reći da ovaj napad ima više elemenata, to je prije svega napad na Srbe povratnike, na jednu pravoslavnu svetinju na vjerski praznik, a koji ima za cilj da se onemogući povratak i da se zastraši srpski narod na KiM i natjera da odatle ode", kazao je Đurić novinarima u Beogradu.

Dodao je da to nije naivna situacija i istakao da su u napadu ljudi i povrijeđeni, a da su samo htjeli da presjeku slavski kolač, sjete se svojih predaka.

"Oni su napadnuti i ugrožen im je fizički integritet. Preko ovoga ne smije olako da se pređe. Čemu služe hiljade vojnike KFOR-a, čemu služe hiljade međunarodnih činovnika ako nisu u stanju da omoguće da nekoliko desetina seljana, slobodnih građana posjete svoje razrušene svetinje i svoje kuće", kazao je Đurić.

Podsjetio je da je tim Srbima onemogućeno deceniju i po da obnove svoje kuće i svetinje, kao i da obrađuju svoju zemlju.

Đurić je dodao da se istovremeno danas desio i napad u naselju Suvi Dol kod Kosovske Mitrovice na ambulantu.

"U istom danu desio se napad na Crkvu i na ambulantu i ima i povređenih. Šta još treba da se desi da bi KFOR uradio nešto i da bi međunarodna misija reagovala", upitao je Đurić.

Đurić je ranije danas reagovao na blokadu puta kojim su Srbi povratnici prolazili ka crkvi Svete trojice, u Petriču, opština Klina, rekavši da očekuje od privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnih institucija na KiM da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovijedanje vjere srpskim hodočasnicima.