latinica  ћирилица
28/05/2018 |  19:44 | Autor: SRNA

Srpska lista: Kfor, Unmik i EU da zaštite Srbe

Srpska lista, najbrojnija politička partija kosmetskih Srba, zatražila je od Kfora i drugih međunarodnih organizacija da zaštite Srbe u metohijskoj kotlini, saopšteno je iz te partije.
Srpska lista - Foto: RTRS
Srpska listaFoto: RTRS

Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da najhitnije reaguju i zaštite Srbe u skladu sa mandatom koji im je povjeren, zbog očigledno sinhronizovane akcije koja ima za cilj zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji i sprečavanja povratka raseljenih.

Prema istom scenariju, kao i ranije, ističe se u saopštenju, bez ikakvih dokaza hapse se viđeniji Srbi na Kosovu i Metohiji koji se odluče na povratak, fizički napadaju i povređuju, prijeti se uništavanjem srpskih crkava i manastira, kamenuju se ambulante u kojima srpski ljekari liječe Srbe i Albance u Suvom Dolu, onemogućava se čak i posjeta ostacima Crkve Svete Trojice koju su ekstremisti devastirali.

"Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica reaguje", 

pitaju iz Srpske liste.

Iz Srpske liste traže i od ambasadora, predstavnika Unmika i EU da podignu glas protiv maltretiranja Srba, jer je ovo, ističu, prevršilo svaku mjeru.

U saopštenju se naglašava da zlodjela imaju samo jedno za cilj - promjenu etničke slike i faktičkog stanja na terenu, s namjerom dovršetka etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Iz Srpske liste poručuju da se nečinjenjem međunarodnih predstavnika daje zeleno svjetlo za nastavak akcija kojima se obesmišljava bilo kakav pokušaj normalizacije i suživota u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom.