latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:17 ⇒ 25/06/2018 | 10:09 | Autor: RTRS

Јesu li izgubljeni podaci o migrantima u BiH?

I ono što je do sada prikupljeno, moglo bi da bude izgubljeno. U Službi za poslove sa strancima, nakon olujnog nevremena u Sarajevu, poplavljena je prostorija sa serverima na kojima su podaci o migrantima. Više od 48 sati, vatrogasci i civilna zaštita, radili su na spasavanju servera, a jesu li u tome uspjeli moglo bi se znati najmanje za dva dana.

Јako olujno nevrijeme ugrozilo je sve važne podatke o migrantima koje je BiH do sada prikupila. Prostorija sa serverima poplavljena je nakon nevremena u petak. Da li rade, biće poznato kada ih pokušaju upaliti, objasnio je za sarajevske medije direktor Službe Slobodan Ujić. 

"Dan i noć se radilo na ispumpavanju i čišćenju prostorija. Uviđaj će se tek vršiti i onda ćemo znati detaljnije o šteti", rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Zajedničke institucije ni do sada se nisu mogle pohvaliti uspjehom u nošenju sa migrantskom krizom. Iako su nosioci funkcija tvrdili da se migranti registruju, te da imaju tačne podatke, pred televizijskim kamerama demantovali su ih putnici iz Sirije, Iraka, Pakistana, Avganistana.

"Јoš nismo vidjeli nikog iz UNHCR-a ili bilo koje druge organizacije ko bi nam pomogao, ponudio informacije šta da radimo ukoliko želimo ostati ovdje, nikakva pomoć", izjavio je Osman iz Pakistana.

Osim iz izjava migranata, da statistički podaci nisu precizni, moglo se vidjeti i iz zvaničnih izjava. Dok ministar bezbjednosti kaže jedno, njegov zamjenik potpuno drugo. 

"Oni se ne prijavljuju kad dođu gore. Mi vršimo našu procjenu, od 1.600 do 1.800", naglasio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Negdje oko 4.500 osoba je u BiH, oko 3.500 je prisutno. Moraćemo preuzeti neke korake. Mislim da smo do sada dosta inertni", istakao je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

Da je stvarni broj migranata pet puta veći od zvaničnog, upozaravao je predsjednik Srpske. Političko Sarajevo, Obaveštajnu službu i SDA optužio je za namjeru dovođenja 150.000 migranata u BiH do izbora, kojima bi bio omogućen prvo azil, a potom i državljanstvo. Kriza kojoj u BiH uglavnom okreću leđa, uzdrmala je odnose i u Evropi, čije pojedine zemlje zatvaraju granice. O zaštiti spoljnih granica, lideri Evrope razgovaraju na neformalnom sastanku u Briselu.