latinica  ћирилица
05/07/2018 |  14:40 | Autor: RTRS

Ćeranić: Britanci bi da u Srpskoj prirede makedonski, a ne ukrajinski scenario

Naredne sedmice, tačnije 10. jula, u Londonu će biti održana Konferencija o Zapadnom Balkanu, peta u okviru Berlinskog procesa nakon Berlina 2014. godine, Beča 2015., Pariza 2016. i Trsta 2017. godine.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da im je osnovna namjera da u BiH "ne bude konflikata i da zemlje (Zapadnog Balkana) budu sposobne da se nose s problemima", te da "zemlje Zapadnog Balkana dijele brojne probleme kao što je organizovani kriminal i nasljeđe iz prošlosti".

Svakako da će na skupu u Londonu, koji se u diplomatskim krugovima naziva "londonskom konferencijom o BiH, najzanimljiviji biti zaključci o BiH, nakon čega će se čekati reagovanje iz Republike Srpske. Pomenuti zaključci su u pripremi, a u istima će se tražiti da OHR i Delegacija Evropske unije u BiH dobiju pojačanja u vidu novih, "teških" pregovarača, što bi uz 40 prispjelih britanskih vojnika-specijalaca (koji poznaju srpski, odnosno hrvatski jezik, s obzirom da se radi o djeci migranata iz bivše SFRЈ) prema procjeni Londona bila snaga dovoljna da se “očuvaju interesi Krune u BiH".

U zaključcima će biti naglašeno i da se očekuje da "Ustav BiH bude usklađen sa standardima EU", što u praktičnom smislu znači zahtjev za ukidanjem Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

I, na kraju, najvažnije – policija u Srpskoj nije predviđena.

Pomenuti zaključci, koji će biti predstavljeni kao zahtjevi, rezultat su djelovanja brojnih bošnjačkih udruženja u dijaspori, ali i rada bh diplomatije u namjeri da se izbjegne Dejton u dijelu da je za izmjenu Ustava BiH potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Značajan udio u navedenom smislu dali su i kadrovi, u Srpskoj opozicionog Saveza za promjene, koji plasiraju informacije o "uspostavljanju policijske države u Republici Srpskoj", "velikom stepenu korupcije i kriminalu", da “Dodikove paravojske obučavaju Rusi", koji, uz to, “namjeravaju napraviti bazu na aerodromu u Aleksandrovcu“, da će “Dodik kako bi sačuvao svoj kapital izazvati rat u BiH“ itd.

Naravno, ne treba zaboraviti doprinos baronese Arminke Helić i Sanele DŽenkins, niti nadobudne u Domu lordova, koji su još "zaglavljeni" u "zlatnom kolonijalnom dobu".

Britanska vlada, koja jedina bezrezervno podržava NATO, jer nedostatak vlastite vojne efektive želi nadomjestiti NATO snagama, i po običaju upotrijebiti za vlastite ciljeve, uporno nastoji da NATO uključi u rješavanje bosanskohercegovačke zavrzlame. U tom cilju plasiraju se teze o “koruptivnoj vlasti u RS“ koja “koči ulazak BiH u NATO“, a britanski tabloidi nastoje javnosti nametnuti utisak da “posao u BiH nije završen“.

Britanski specijalci ispituju nivo povjerenja u političke partije u Srpskoj, ali ih više interesuje povjerenje koje građani imaju u policiju Srpske.

Kako bi povjerenje u policiju bilo što manje, maksimalno su instrumentalizovani protesti na Trgu Krajine.

Šta očekivati od protesta najavljenog za 7. juli?

Јači udar na urušavanje digniteta institucija Srpske. Ništa više, jer još traju pripreme u Britanskoj (i još jednoj) ambasadi, a koje nisu u potpunosti iskristalisane.

Uostalom, čekaju se dokumenti (sa potpisima učesnika) "londonske konferencije o BiH", odnosno Konferencije o Zapadnom Balkanu zakazane za 10. jul u Londonu.

Od Davora Dragičevića i Saveza za promjene mogu se očekivati još intezivniji zahtjevi za smjenom ministra Lukača i njegovih saradnika, a zauzvrat bi se, navodno, odustalo od napada na MUP, a Trg Krajine bio bi napušten.

Britanska procjena glasi da "Dodik neće otići sa vlasti ako policija ostane konsolidovana“. U osnovi, ključ izbora se svodi na postojanost ministra Lukača i na podršku policiji od Vlade i predsjednika Srpske.

Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine bilo je na pretek uvreda i konstrukcija iz kuhinje Vaskovića, tj. Srđe Popovića, a poslanik Šukalo ministra je pokušao fizički isprovocirati, tako da je očito da je u Srpskoj na djelu “makedonski scenario“ (a ne ukrajinski).

Nakon montirane afere prisluškivanja, ambasadori zemalja Zapada prisilili su premijera Gruevskog da od ministra MUP-a zatraži ostavku, nakon čega se sve ubrzano odvijalo.

Imperativ je srušiti Lukača i policiju, a onda bi, bar tako u Londonu kažu, opozicija lako srušila Dodika.

Autor: Predrag Ćeranić

Izvor: www.sveosrpskoj.com