latinica  ћирилица
17/07/2018 |  18:42 ⇒ 18/07/2018 | 09:19 | Autor: RTRS

Banjaluka i Beograd: Obilježeno 100 godina od stradanja porodice Romanov

U Banjaluci je obilježeno 100 godina od ubistva carske porodice Romanov. Predstavnici Ruskog imperatorskog pravoslavnog-palestinskog društva, položili su vijenac na spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, nakon čega su obišli radove na izgradnji Rusko-srpskog hrama. U ime Vlade Srpske vijence su položili ministri Petar Đokić i Milenko Savanović.

Carska ruska porodica Romanov, posebno imperator Nikolaj sa svojom porodicom, odigrali su ključnu ulogu u spasavanju srpskog naroda tokom Prvog svjetskog rata. Zato je i značajno obilježavati 100 godina od tragične smrti porodice Romanov, poručeno je u Banjaluci.

"Ruski imperator je u zaista teškom vremenu za svoju zemlju ušao u Prvi svjetski rat da bi, prije svega, zaštitio srpski narod na Balkanu. Nažalost, ta njegova odluka da ode u rat na kraju ga je koštala vlasti i mučeničke smrti, koja se dogodila na današnji dan", rekao je Miladin Mitrović, član Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva Banjaluka.

U narednom periodu trebalo bi da budu završeni i pripremni radovi za osveštanje temelja rusko-srpskog hrama, koji će biti izgraćen u čast cara Nikolaja i porodice Romanov, za koji je Vlada Srpske izdvojila tri miliona maraka. Republika Srpska uvijek će biti podrška unapređenju saradnje i odnosa sa Rusijom, ali i svemu onome što Rusija znači na globalnom planu, poručio je ministar Petar Đokić.

"Očekujemo da ćemo tada imati posjetu na visokom nivou delegacije iz Ruske Federacije što će biti potvrda naše povezanosti sa velikim ruskim narodom i saradnje koju ima Srpska sa Rusijom u ovom trenutku", rekao je Petar Đokiž, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Povodom obilježavanja stotinu godina od stradanja ruske Svete carske porodice Romanov, patrijarh srpski Irinej služio je u Beogradu liturgiju, nakon čega je centralnim gradskim ulicama prošla litija, a ispred spomenika ruskom caru održan je moleban. U besjedi patrijarh Irinej je istakao da Srbija ima mnogo razloga da obilježi današnji dan, za koji je rekao da je prije sto godina bio najtragičniji dan u istoriji ruskog i slovenskog naroda.

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije kaže da zato i danas, 100 godina od njegove mučeničke smrti, živi u srcima svih Srba.

"I živjeće vječno, jer su ga njegova djela i stradanje učinili velikim", kazao je Popović.

Ovim povodom gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao je svečani prijem, sa kojeg je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti značaj cara Nikoloja za srpsku istoriju.

Car Nikolaj Drugi se odrekao prestola u toku Februarske revolucije, 1917. godine i od tada se sa porodicom nalazio u kućnom pritvoru. U proljeće 1918. godine boljševici su ga prebacili u Јekaterinburg gdje su 17. jula iste godine njega i njegovu porodicu streljali.