latinica  ћирилица
29/07/2018 |  15:44 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Pošten posao sa dobrom zaradom – priča o pastiru sa planine Očauš

I dok jedni zaposlenje traže u inostranstvu, drugi u domaćim firmama, ima i onih koji su se odlučili za nešto sasvim drugačije. Milan Cvijetić iz teslićkog naselja Đulići radi kao pastir na obroncima Očauške planine. Ovo je pošten posao, koji, kaže, nije težak, a zarada je dobra.

Biti pastir nije sramota, to je gospodski posao, priča Milan Cvijetić. On skoro svakog dana u vrletima i nepreglednim prostranstvima Očauške planine na ispašu vodi stado alskih koza. Radni dan jednog pastira počinje ranom zorom, a završava kada se noć spusti na planinu. Planinskim strminama, puteljcima, pašnjacima, uvijek prolazi sa pjesmom. 

"Јa tvrdim da je to gospodski posao, čist, zdrav posao. Јednostavno, ko voli za njega nema prepreke", kaže Cvijetić.

U ovom poslu istinski uživa, a mnogo je naučio, kaže, i od samih životinja. Gore u planini, priča, priroda je posebno blagonaklona, pa nikada ne može ostati ni žedan ni gladan. 

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

"Od ranoga proleća ranoga tu imamo sremuš, a i sve vrste trava", rekao je on.

Ne žali se ovaj pastir ni na zaradu. Priča da je jedan od dva pastira koji su zaposleni na farmi alpskih koza.

"Јa se ponašam ovdje kao domaćin. Bez obzira što radim za platu, posvećujem pažnju kozama kao da su moje. Smješteni smo, imamo svaki kupatilo, kuhinju, po sobu, što bi nam mnogi pozavidjeli kao pastiri, čobani", zaključio je Cvijetić. 

Ovaj tridesetosmogodišnji pastir sniva o tome da jednog dana ima vlastito stado. Želja je to, kaže, za koju se nada da će mu se ostvariti. Tako bi i on nastavio putem svojih predaka, ali i obezbijedio bolji život svojoj supruzi i djeci.