X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
20/08/2018 |  19:23 | Izvor: TANЈUG

ID preuzela odgovornost za napade u Čečeniji

Islamska država, iako bez neposrednih dokaza, preuzela je odgovornost za seriju napada na policijske ciljeve u Čečeniji.
Zastava ID (foto: © REUTERS/ Ali Hashisho) -
Zastava ID (foto: © REUTERS/ Ali Hashisho)

Dva azilanta naoružana noževima pokušala su da upadnu u policijsku stanicu u Šaljinskom okrugu u Čečeniji i tom prilikom ranila dva policajca, saopštili su ruski istražitelji. Oba napadača su ubijena, objavila je agencija TAŠ, prenosi Rojters.

U odvojenom incidentu u kojem nije bilo povrijeđenih, mlada žena koja je nosila ruksak raznijela se u policijskoj stanici u selu Mesker-Јurt.

U Groznom, glavnom gradu Čečenije, policija je otvorila vatru na vozača mercedesa koji je pokušao da pobjegne od saobraćajne policije i prema izvještaju istražitelja, vozač je ubijen.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Moskva ratuje sa separatistima, uglavnom pripadnicima Muslimanske internacionalne republike, ali su ovakvi napadi bili relativno rijetki u Čečeniji.

Čečenski lider Ramazan Kadirov, koji je za vrijeme tih incidenata bio u posjeti Saudijskoj Arabiji, rekao je da je situacija u zemlji mirna i da su ovi napadi organizovani kako bi zasijenili muslimanski praznik Eid al-Adha.