latinica  ћирилица
19/09/2018 |  12:08 | Autor: SRNA

Peking negirao da se miješao u američke izbore

Kina je negirala izjave predsjednika SAD Donalda Trampa o miješanju Pekinga u američke izbore, koje su bile usmjerene ka njegovoj političkoj bazi.
Peking - Foto: RTRS
PekingFoto: RTRS

Komentari iz Pekinga uslijedili su nakon što je Tramp juče na "Tviteru" tvrdio da je odgovor na carine koje je Kini uveo Vašington pokušaj da se utiče na kongresne izbore u SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang odbacio je takve tvrdnje i rekao da bilo koja osoba koja imalo poznaje kinesku diplomatiju zna da se Kina ne miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

"Ne želimo da se drugi miješaju u našu unutrašnju politiku, niti ćemo se miješati u unutrašnju politiku drugih država", naglasio je Geng u redovnom obraćanju medijima, prenijele su agencije.

SAD su u ponedjeljak, 17. septembra, najavile nove carine na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara, a Kina je juče odgovorila carinama na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

"Kina je otvoreno saopštila da aktivno pokušava da utiče na naše izbore i izmijeni njihov ishod napadima na farmere, rančere i industrijske radnike, zbog njihove lojalnosti meni", napisao je Tramp na "Tviteru".