X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/10/2018 |  11:56 ⇒ 11:59 | Izvor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji sa Biznis-klubom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i predsjednik Biznis-kluba Banjaluka Branko Kecman potpisali su danas u ovom gradu Sporazum o saradnji.
Radoslav Gajanin i Branko Kecman - Foto: SRNA
Radoslav Gajanin i Branko KecmanFoto: SRNA

Gajanin je nakon potpisivanja novinarima rekao da je strateški cilj Univerziteta poboljšanje izvođenja praktične nastave za sve studente, a jedan od uslova za ostvarivanje tog cilja je i potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji sa odgovarajućim preduzećima.

"Ovaj sporazum omogućiće našim studentima izvođenje dijela praktične nastave, da bi studenti po završetku odgovarajućih studijskih programa bili spremni, neposredno po završetku studija, da adekvatno stupe u rad", naveo je Gajanin.

On očekuje intenzivnu saradnju sa preduzećima i veliko interesovanje i studenata i preduzeća.

"Sporazum bi trebao da obezbijedi adekvatno praktično obrazovanje naših studenata i lakše zapošljavanje u kompanijama banjalučke regije i Republike Srpske", istakao je Gajanin.

On je dodao da će od praktičnog rada studenata imati korist i kompanije i studenti koji će im se moći predstaviti kao njihovi budući radnici, te podsjetio da Univerzitet ovakvu saradnju već ima sa Gradom Banjaluka.

Prema njegovim riječima, zapošljavanje svršenih studenta spriječiće njihov odlazak iz Srpske.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje kako će biti riješen problem studenata koji su studirali po starom programu prije uvođenja bolonjskog sistema, podsjetio da su takvi studenti, prema novom zakonu, bili obavezni da studiranje završe do 30. septembra, te onima koji to nisu uspjeli Univerzitet može samo ponuditi da pređu na bolonjski sistem.

"Svi fakulteti su obaviješteni na koji način da studenti pređu na bolonjski način studiranja. Studentima kojima je ostao jedan ili dva ispita mogli su ih položiti najkasnije u oktobraskom roku, koji bi se podvodio pod septembarski ispitni rok", napomenuo je Gajanin.

Predsjednik Biznis-kluba Banjaluka Branko Kecman rekao je da je potpisani sporazum ovom klubu veoma značajan jer žele produbiti saradnju sa naučnim institucijama, posebno sa banjalučkim Univerzitetom, kako bi se članovima kluba obezbijedila saradnja sa pojedinim fakultetima i studentima da se pripreme za kasniji rad u kompanijama.

"Cilj je da naši članovi, trenutno 53 privatne kompanije banjalučke regije, pred kraj fakulteta sa studentima koji obavljaju praksu kod njih dogovore saradnju i kasnije zaposlenje", naglasio je Kecman.

On je najavio da će tokom narednih par dana biti konkretizovana saradnja sa pojedinim fakultetima.

"Saradnja će biti realizovana kroz organizovanje stručne prakse studenata kod članova Biznis-kluba, gostovanje članova kluba na nastavi, te zaposlenje svršenih studenata", precizirao je Kecman.