latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:49 ⇒ 10/10/2018 | 10:39 | Autor: RTRS

Postoji li još SzP? Petrović i Krsmanović priznali poraz opozicije

Iako je SDS očigledno izgubio mandate u Narodnoj skupštini i trku za predsjednika Republike Srpske, umjesto priznanja izbornog poraza, Vukota Govedarica je danas proglasio pobjedu. Na pres konferenciji, novinarima je saopštio da je on izabran na ovu funkciju, tvrdeći da su izbore odlučili brojači listića, a ne glasači... I dok SDS i PDP traže novo brojanje glasova, pojedini visoki funkcioneri opozicionih stranaka, danas poručuju: "Vrijeme je da priznamo poraz".

Govedarica spornim smatra 42.500 nevažećih listića, koji su, kaže, mogli da utiču na konačan ishod glasanja za predsjednika Srpske. Prigovor ima i na njihov ukupan broj, tvrdeći da ih je više nego što je zavedeno u zapisnicima.

Zbog toga će, kaže, tražiti novo brojanje i uvid u nevažeće listiće.

"Želim da poručim javnosti Republike Srpske da sam ja izabrani predsjednik Republike Srpske voljom naših glasača, a ne voljom i načinom kako su to radili brojači", tvrdi Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske.

Novo brojanje glasova za pojedinačne funkcije traže i iz PDP-a. Smatraju da CIK nije obezbijedio uslove za regularne izbore, a prigovore će im, kažu, uputiti sutra.

"Postoji ogroman broj prijavljenih neregularnosti i sada je očigledno da se desila velika krađa i kupovina glasova. Uvjereni smo da su Ivanić i Govedarica dobili veći broj glasova od protivkandidata", rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Iz CIK-a odgovaraju da su zahtjevi za ponovnim brojanjem glasova preuranjeni i da je to moguće tek po objavljivanju konačnih rezultata, što se očekuje za sedam do deset dana. Poručuju da bi, sve eventualne zloupotrebe, trebalo prvo da primijete posmatrači, koji bi to prijavili biračkom odboru.

"Ako budemo imali prigovora, prvo što će biti provjereno jeste zapisnik o radu biračkih odbora. Nevažeći listić ne znači bilo kakvu zloupotrebu, to može da bude volja birača", navela je Maksida Pirić, portparolka CIK-a.

Iz SNSD-a predstavnicima opozicije poručuju da prestanu da obmanjuju javnost, i prihvate realnost i volju građana.

Poručuju da nemaju ništa protiv ponovnog brojanja glasova.

"Ukoliko oni žele da glasovi budu ponovo brojani, pozivamo Vukotu Govedaricu i Mladena Ivanića da ih oni lično prebroje i da se uvjere da oni nisu izbor građana Republike Srpske i da to nikada neće biti", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

I dok vrh opozicionih stranaka ne želi da prizna poraz, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović stigla je prva čestitka iz SDS-a. I to od dobojskog gradonačelnika i novoizabranog poslanika u Parlamentu BiH Obrena Petrovića.

Petrović je telefonom razgovarao sa Dodikom i zatražio prijem za delegaciju SDS-a, kako bi, kako je rekao, razgovarali o zajedničkom djelovanju u Sarajevu.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Dodikom. On je prihvatio da će primiti delegaciju SDS-a i da ćemo razgovarati za dobrobit i Republike Srpske i BiH", istakao je Petrović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo Petrovićevim prijedlogom.

"Drago mi je što je ponudio da njegovi poslanici iz Doboja rade s nama zajedno i na nivou Republike Srpske i BiH. Naravno da ćemo prihvatiti takvu vrstu razgovora. Kako će to gledati u SDS-u, to ne znam. Svaki pojedinac s takvim namjerama je dobro došao", rekao je Dodik.

O ovom potezu visokog funkcinera stranke na čijem je čelu, lider SDS-a pročitao je iz medije. I pored Petrovićevog stava, Govedarica kategorično odbija bilo kakve razgovore o zajedničkom nastupu u Sarajevu.

"Zvao sam gospodina Petrovića na telefon, on je negdje vani, izvan Republike Srpske. Nisam uspio s njim da obavim razgovor, tako da ne mogu da potvrdim tačnost i vjerodostojnost te izjave, oprostićete mi. A moj stav je, ako me neko pita, a mislim da me i te kako dobro pita, da nema razgovora sa Miloradom Dodikom, nema razgovora sa režimom", kategoričan je Govedarica.

Govedarica je demantovao i navode pojedinih medija da je, zbog loših izbornih rezultata, deset opštinskih odbora SDS već zatražilo njegovu smjenu.

Ipak, nezvanično saznajemo da bi o Govedaričinom mandatu na čelu stranke već sutra trebalo da raspravlja Predsjedništvo SDS-a. Da Petrović nije usamljen u stavu da treba priznati poraz, potvrdio je i potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović, da nakon ovakvih rezultata, Savez za pobjedu praktično više i ne postoji.