latinica  ћирилица
19/10/2018 |  17:55 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

U ponedjeljak sjednica Vlade Srpske o rekonstrukciji kabineta

U Vladi Republike Srpske slijedi rekonstrukcija! Kako RTRS nezvanično saznaje, premijerka Željka Cvijanović u ponedjeljak će obavijestiti ministre o svojim planovima. Јuče je od predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine zatražila mišljenje o smjeni ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića.

Iako na kraju mandata, karte u Vladi Republike Srpske mogle bi biti promiješane. Saglasnost za smjenu ministra prosvjete i kulture, premijerka je uzatražila od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića.

Čubrilović je dostavio  negativno mišljenje predsjednici Cvijanović na razrješenje njegovog stranačkog kolege.

Više od ovoga, Nedeljko Čubrilović nije htio reći ni u kratkom telefonskom razgovoru. Predsjednik Vlade je prema Zakonu o Vladi u obavezi da pribavi mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Skupštine prije eventualnih kadrovskih promjena. Malešević, koji je kadar DNS-a, nije imao komentar.

 Do sada je bez fotelje ostalo troje funkcionera ove stranke, dok se protiv jednog vodi istražni postupak. Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva stranke, Marko Pavić je uvjeravao medije da je sa Dodikom postigao dogovor da se smjene zaustave. Predsjednik SNSD-a mu je ubrzo odgovorio da će sa smjenama nastaviti.

"Ako neko od koalicionih partnera ima podatke za nekog čovjeka iz DNS-a koji se nalazi na određenoj funkciji da ne zaslužuje tu poziciju i da treba da se smijeni, onda ćemo mi te podatke provjeravati, ali mi ne smatramo da su elementi ko je za koga glasao elementi za smjenu”, istakao je Pavić.

Predsjednik Milorad Dodik kaže da SNSD ima pravo da to treži jer u koalicionom kapacitetu učestvuju sa 65 odsto.

"SNSD neće stajati iza onih koji su svojim lošim radom i zalaganjem, slabim radnim rezultatima ili pak destruktivnim predizbornim aktivnostima doprinijeli da naš izborni rezultat bude lošiji od očekivanog, bez obzira da li je riječ o našem ili kadru DNS-a", dadao je Dodik.

DNS je druga stranka po snazi u vladajućoj koaliciji, koja, prema riječima stranačkih lidera, nije u krizi. Uz ovu, potencijalo novi izazov u koalicionim odnosima mogao bi uslijediti po zvaničnom objavljivanju izbornih rezultata, kada na dnevni red dođe pitanje mandatara.