latinica  ћирилица
22/10/2018 |  14:08 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Dačić: Na sjednici Savjeta bezbjednosti o kosovskoj vojsci

Ministar spoljnih poslov Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija na pokušaj formiranja kosovske vojske ukazati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 8. novembra.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je rekao da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane od formiranja vojske.

On je novinarima u Beogradu rekao da Unmik ostaje na Kosovu i Metohiji, da je Kfor prema Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosmetu, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose.

"Svi međunarodni faktori isticali su da je sadašnji proces neprihvatljiv, da su potrebne ustavne promene /za formiranje vojske/ i nadam se da će zadržati taj stav", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da nema ništa od ukidanja Unmika, jer je tako nešto moguće samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća.

"Rusija i Kina imaju u Savetu bezbednosti stabilan i jasan stav o Kosmetu i nemoguće je da se to dogodi", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da su priče o ukidanju Unmika samo političke priče usaglašene u velikoj mjeri između SAD, Britanije i Prištine i stvari koje oni ponavljaju na svakoj sjednici, prenijeli su beogradski mediji.

"Ništa od toga. Ostaje Rezolucija 1244 i Unmik u svom punom obimu i nadležnosti", istakao je Dačić.

Dačić je osudio jučerašnji napad na Srbe na Kosmetu navodeći da to govori o nestabilnosti bezbjednosne situacije i opasnosti po Srbe, zbog čega je neophodno da se time bave najviši državni organi.