latinica  ћирилица
24/10/2018 |  07:43 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general Hrvatskog vijeća odbrane Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, ova lica zločine su počinila kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju i kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 26. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Milivoje Јelić rekao je da ga je u logoru u Donjoj Mahali palicom tukao vojni policajac kojeg su zvali Rakijica.

Јelić je posvjedočio da je Rakijica /optuženi Mato Živković/ mučio ljude i da su, osim njega, posebno okrutni prema zarobljenim Srbima bili Pera, zvani Konj, i vojni policajci čiji su nadimci bili Dama, Kemi i Mata.

"Rakijica me tjerao da kleknem i palicom me tukao po testisima i pleksusu. Tijelo mi je bilo crno i puno rana od udaraca, koža mi se gulila, a krv tekla i iz ušiju", ispričao je svjedok.

On je potvrdio da su ga palicama, puškama, nogarima od stolica prebijali i drugi policajci kojima ne zna imena. Ubadali su ga šrafcigerom, gasili cigarete na njegovom tijelu i po 50 puta udarali palicom po koljenima.

Svjedok je ispričao da je zarobljen 8. maja 1992. godine u Novom Gradu i odveden u Odžak, gdje je bio do sredine juna. U osnovnu školu u Donjoj Mahali sa stotinjak srpskih zarobljenika prebačen je 8. oktobra, nakon prethodno kraćih zadržavanja u Novom Gradu, Brodu i Slavonskom Brodu.

"U Donju Mahalu smo stigli premlaćeni i iscrpljeni jer su nas cijelu noć na skeli, kojom smo prebačeni iz Slavonskog Broda, tukli vojni policajci", rekao je Јelić.

Sutradan su ih razvrstali i svjedokovog brata Dragana, koji je bio ranjen, prebacili u Orašje, od kada mu se gubi svaki trag. Kasnije je čuo da je ubijen na skeli i bačen u Savu.

"Јa sam ostao u Mahali i sa Svetozarom Popovićem odveden u jednu učionicu u izolaciju. Tu smo zatekli Јovu Cvijanovića i još nekoliko ljudi, a kasnije su dovedeni vidno pretučeni Marko i Branko Goranović", rekao je Јelić.

Dodao je da Goranovići nisu dugo izdržali mučenja kojima su, kao i ostali u izolaciji bili izloženi i da su preminuli. Јelić je rekao da je vidio njihova krvava i prebijena tijela, a da je kasnije čuo da su razmijenjena.

"Nekoliko dana bili smo skroz goli, a onda su nam obukli uniforme ЈNA da nas snimi njemačka televizija. Predstavili su nas kao četnike koji su ubijali i činili strašne zločine nad nesrpskim stanovništvom", ispričao je Јelić.

Rekao je i da je u izolaciju dovedeno desetak ljudi iz Vukovara koje su vojni policajci krili od Crvenog krsta, tako da nisu registrovani i da je jedan od njih ubijen.