latinica  ћирилица
24/10/2018 |  11:24 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Knežević: Republika Srpska sprovela sve odluke - Federacija i BiH nisu

Republika Srpska je sprovela sve odluke Ustavnog suda BiH, dok to Federacija BiH nije učinila, ističe predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.
Zlatko Knežević (Foto: www.ccbh.ba) -
Zlatko Knežević (Foto: www.ccbh.ba)

Prema njegovim riječima, najveći problem je Parlamentarna skupština BiH koja jednostavno ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH.

"Mi smo izuzetno pogođeni kada se naša odluka ne sprovodi na takvom nivou", rekao je Knežević, dodajući da su takve stvari u zemljama poput Njemačke nezamislive.

Knežević navodi da nije sprovedeno devet odluka Ustavnog suda koje su izuzetno teške, dodavši da je to, ako postoji ikakvo opravdanje, razlog zašto nisu sprovedene.

"Najstariji od njih je takozvani predmet `Mostar`", rekao je Knežević za današnji zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Kada je riječ o apelacionom postupku, Knežević ističe da su dvije nesprovedene odluke veoma problematične, od kojih se jedna odnosi na vojne stanove, odnosno neprimjenjivanje odluke Ustavnog suda da Parlament FBiH donese zakon i prateće propise, nakon čega je uslijedio niz apelacija.

"Druga odluka je u vezi sa pravom boraca i opet su problemi nastali zbog toga što FBiH nije primjenila odluku", rekao je Knežević.

Komentarišući navode u javnosti da više od 90 odluka Ustavnog suda nije sprovedeno, Knežević je naveo da je to nespretna formulacija koja je izrečena na jednoj konferenciji za medije na kojoj su predstavnici Ustavnog suda napravili gaf kada su govorili o ukupnom broju odluka koje nisu sprovedene.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredaba Izbornog zakona, Knežević tvrdi da je izvor "problema" nesprovođenje odluke Ustavnog suda i činjenica da su, ne samo političari, nego ukupna javnost, parlamentarci i svi koji učestvuju u tome imali vremena da o tome odluče.

"Svi su potrošili vrijeme na nekim sastancima za koje niko od nas nije siguran šta su dogovarali ili o čemu su razgovarali. Gdje su im parlamentarne komisije, gdje su im stručne grupe i gdje su ljudi koji su davali mišljenje o tome? Drugo, izbori još nisu gotovi", naglasio je Knežević.

Nije želio da komentariše navode da će OHR dati nalog Centralnoj izbornoj komisiji da donese privremenu odluku i doslovno protumači i sprovede odluku Ustavnog suda, ali je podsjetio da je OHR direktno intervenisao u ustavnom poretku i u vezi sa Izbornim zakonom i Ustavom FBiH.

"Što se Ustavnog suda tiče, odlučivaćemo o onome što nam stigne kao zahtjev, bez obzira na to ko je učestvovao. CIK po izbornom zakonu ima odgovornost i ovlašćenja kada je riječ o sprovođenju rezultata izbora", rekao je Knežević