latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:50 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Konferencija o Srebrenici

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev za puštanje na slobodu, bivšeg načelnika Odjeljenja za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića.

Miletić je odslužio dvije trećine kazne u zatvoru u Finskoj. Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti na području Srebenice i Žepe.

U njegovoj presudi navedeno je da je imao "značajnu koordinacijsku ulogu" u progonu Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe i da je mogao znati da će u operaciji progona biti počinjena brojna ubistva.

-Miletiću ne mogu da oproste trećinu kazne, jer se muslimanske organizacije protive bilo kakvom oslobođenju, a i sudije koje su vodile postupak za genocid su protiv pomilovanja. Miletić inače, kaznu izdražava sa generalom Pavkovićem, bar je to dobro, da nije u Letoniji, gdje su uslovi i više nego strašni - ističe advokat Toma Fila.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske priprema međunarodnu naučnu konferenciju "Srebenica-stvarnost i manipulacije" za april sljedeće godine, s ciljem objektivnog i naučnog preispitivanja događaja u Srebrenici 1995.godine i skidanja aneteme sa srpskog naroda za genocid i stradanja u BiH koju su pokušali da dokažu i u Haškom tribunalu .

-Niko ne spori da su se u Srebrenici dogodili zločini, mi nikoga ne amnestiramo, ali ne prihvatamo ni brojke ni ono što se našem narodu želi amputirati da smo genocidan narod i da je Republika Srpska genocidna tvorevina - istakao je Milovan Milutinović, organizator konferencije o Srebrenici održanoj u Beogradu.

Na njegove riječi nadovezao se general pukovnik Vojske Republike Srpske Petar Škrbić, koji je i sam u nekoliko navrata bio svjedok u Hagu.

-Sa  distance od 20 i više godina mi znamo mnogo više o svemu, nego na samim počecima procesa. Zbog toga je izuzetno važno da se održi ovaj naučni skup, a njegov je značaj veći što je međunarnodnog karaktera - poručio je Škrbić.

Najavljeno je da će konferenciji pristvovati oko 15 stranih eksperata i preko 30 domaćih.