latinica  ћирилица
24/10/2018 |  19:33 ⇒ 25/10/2018 | 08:26 | Autor: RTRS

Na 27. godišnjicu Skupštine, Stvaraoci Srpske pozvali na jedinstvo

Na današnji dan 1991. godine u Sarajevu je osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, kao odgovor na preglasavanje srpskih poslanika u skupštini tadašnje Republike BiH i uslov opstanka Srba s ove strane Drine. Učesnici istorijske sjednice, danas okupljeni u Asocijaciju "Stvaraoci Republike Srpske", u Palama su održali skupštinu i izglasali Deklaraciju o srpskom nacionalnom jedinstvu, poslije izbora 2018. godine.

"Konstatujem da je Skupština Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine", rekao je tada Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH.

Bio je ovo iznuđeni odgovor 84 srpska poslanika, preglasanih prethodno od strane brojnijeg hrvatsko-muslimanskog bloka koji je, ne pitajući za cijenu i ne uvažavajući drugačije mišljenje, odvojio Bosnu i Hercegovinu od jugoslovenske zajednice.

Istog dana kada je i formirana, Skupština srpskog naroda donijela je odluku o raspisivanju i provođenju plebiscita za ostanak u zajedničkoj državi Јugoslaviji, a ne u okviru samostalne, unitarne BiH.

Plebiscitarna volja Srba iz novembra iste godine nije ispoštovana, pa je na Svetog Stefana 1992. godine, proglašena Republika srpskog naroda.

Taj istorijski čin označio je rađanje novog subjekta koji je po međunarodnom pravu, imao sve državotvorne elemente- teritoriju, stanovništvo i organizovanu vlast. A od 28. februara i svoj Ustav!

"Mi smo napravili kolosalno djelo, nije pretenciozno, i na njega svi mi moramo biti ponosni. Ono ne pripada pojedincu, iako se vrlo često pripisuje pojedincu ili grupi, nego jednom narodu, jednoj generaciji", ističe Krajišnik.

Srpski odgovor na separatističke težnje muslimana i Hrvata i sve veće tenzije koje su vladale u Sarajevu, inicirale su martovsko izmještanje sjedišta Skupštine u Pale. I dok je civilna komponenta vlasti i u nametnutom ratu nastavila svoju ustavotvornu djelatnost, vojna je branila armirane temelje Republike srpskog naroda, čineći je postojnom.

I jedni i drugi - jedinstveno zarad slobode naroda i ideala, kasnije nazvanog Republika Srpska. A upravo tog
jedinstva danas među srpskim političarima i narodom, manjka.

"Moramo se složiti. Ne mogu da shvatim da predsjednik države Republike Srpske poziva nekog lidera stranke, a on neće da dođe. U kojoj to zemlji gospodo ima?", zapitao se Božidar Vučurević, predsjednik Sabora Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

Upravo zarad nacionalnog jedinstva i sloge, Stvaraoci su izglasali još jednu Deklaraciju! U njoj je centralna uloga opet dodijeljena Republici Srpskoj.

Srpska treba da bude najveća vrijednost svakog političara. I daleko iznad pojedinačnih interesa. I zato, navode u Deklaraciji Stvaraoci, za ostanak Srpske odgovorne su sve stranke koje u vlasti učestvuju - ponajviše SDS koji je kao nacionalni pokret imao presudnu ulogu u stvaranju Republike, i SNSD kojem narod već deceniju prepušta odgovornost da čuva Srpsku.

Član Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, Dragoljub Mićić kritički se osvrće i na, kako kaže, uzrok raskola u politici.

"Proklete pare! Ako novac povučemo iz politike, srebroljupci i mešetari će otići iz politike i ostaće rodoljubi i patriote koji neće tražiti pare, jer će biti zadovoljni da budu predstavnici svog naroda", kategoričan je Mičić.

Ako su kao predstavnici svog naroda, poslanici prvog saziva Skupštine, uspjeli da izmire četničke i partizanske sinove, pitaju zašto se srpski političari ne izmire danas, zarad istog interesa!? Zarad Republike Srpske, koju su u teškim vremenima stvarali i kao zavjet je nasljednicima na čuvanje ostavili!?