X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/11/2018 |  15:37 ⇒ 18:01 | Izvor: SRNA

Ćulum: Povećano prisustvo migranata, a Srpska nema uslova da ih primi

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je za Srnu da je primjetno prisustvo migranata na području svih policijskih uprava u Srpskoj i evidentiran njihov povećan broj na prijedorskom području, ali je i dalje na snazi zaključak Vlade da nema ni uslova ni kapaciteta da Srpska primi migrante.
Darko Ćulum - Foto: RTRS
Darko ĆulumFoto: RTRS

Ćulum je istakao da policija pojačano radi na terenu kada je riječ o pronalasku migranata, te istakao da uglavnom izražavju namjeru da idu dalje u Unsko-sanski kanton.

On je dodao da migrante koji žele da podnesu zahtjev za azil upućuju u Sarajevo, te da su u roku od mjesec dana obavezni da podnesu zvaničan zahtjev.

"Manje od deset odsto njih zaista podnese zahtjev za azil", naveo je Ćulum.

Prema njegovim riječima, na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH dogovoreno je da Unsko-sanski kanton ne vraća migrante, odnosno da ih smještaju u za to predviđene objekte.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je ranije za Srnu da je, nakon odluke nadležnih u Unsko-sanskom kantonu o sprečavanju ulaska migranata na njihovo područje, evidentan veći broj ovih lica na području novogradske opštine i da će sutra o lokalnoj bezbjednosnoj situaciji raspravljati opštinski forum za bezbjednost.

"Do sada nije bilo ekscesa, ali je evidentno da se povećava broj lica koja žele da se domognu neke od zemalja EU. S druge strane, jasno je da im je ulazak u Hrvatsku onemogućen, a ukoliko i uspiju da ilegalno pređu granicu, uglavnom ih vraćaju na teritoriju BiH", rekao je Drljača.