latinica  ћирилица
06/11/2018 |  12:03 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

"Elektro-Bijeljina" spremna za predstojeću zimsku sezonu

"Elektro-Bijeljina" spremno ulazi u predstojeću zimsku sezonu, kada se očekuju veća opterećenja distributivnih kapaciteta i povećana potrošnja električne energije. Svi planirani remonti elektro-postrojenja urađeni su na vrijeme, a za ove namjene izdvojeno je oko pet miliona maraka. Značajne investicije planirane su i za sljedeću godinu.

"Elektro-Bijeljina" ulaže značajna sredstva u izgradnju novih i održavanje postojećih elektro-objekata. U ovoj godini rekonstruisali su trafo-stanice Kacevac, Vršani i Čađavica i dalekovod Amajlije 7.

Remontuju se trafo-stanica 1 u gradu Bijeljina i trafo-stanica Zvornik, a u naredne tri godine biće implementirana i sredstva iz kredita Evropske banke, vrijednog 55 miliona maraka.

"Isključivo će biti namijenjena za zamjenu starih brojila i ugradnju brojila za daljinsko očitavanje i isključivanje kupaca sa mreže. 15 miliona KM ćemo izdvojti za rekonstruisanje niskonaponske i srednjenaponske mreže. Očekujemo da ćemo tim projektom sve objekte dovesti u dobro stanje i da ćemo moći da odgovorimo i vremenu u kojem se nalazimo, a i zahtjevima i potrebama naših potrošača", rekao je generalni direktor "Elektro-Bijeljine" Nedeljko Ćorić.

Mnogo pažnje posvećuje se i sprečavanju neovlašćene potrošnje i smanjenju distributivnih gubitaka.

Stepen naplate utrošene električne energije je posljednjih godina 100 odsto, ali potrošači iz prethodnih godina duguju oko 50 miliona maraka. Oko 1.800 izvršnih presuda dospjelo je na naplatu.

"Mi ne možemo nikoga finansirati. Niti namjeravamo finansirati bilo koju ustanovu niti bilo koje preduzeće. Imamo obaveze prema Elektroprivredi i imamo obaveze prema našim kupcima da im obezbijedimo redovno, kontinuirano i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom", dodaje Ćorić.

Potrošači su zadovoljni. Kažu, isporuke električne energije su uredne i kvalitetne.

ZDP "Elektro-Bijeljina" pokriva 13 opština na sjeveroistoku Republike Srpske, od Han Pijeska do Donjih Žabara, uključujući Srebrenicu i Skelane. Električnom energijom snabdijeva više od 110.000 potrošača, od čega je 70 odsto domaćinstava, a 30 odsto industrijske potrošnje.