latinica  ћирилица
06/11/2018 |  16:13 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Banjaluka: Festival nauke okupio 27 izlagača

Na 8. Festivalu nauke u Banjaluci 27 izlagača približilo je posjetiocima nauku i njena dostignuća.

Festival obuhvata prezentacije, radionice, naučne eksperimente iz fizike, hemije i drugih naučnih oblasti.

Ljubitelji nauke, i oni koji bi to tek mogli da postanu, zainteresovano su obilazili štandove koji su ih uveli u novu dimenziju stvarnosti.

Posjetioci su isprobavali 3D naočale, učili kako da vide zvuk, ali i kako izmjeriti visinu zvuka. Kao i do sada, pripremane su maštovito osmišljene radionice i programi edukativnog karaktera.

Asistent na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Rajić rekla je da će studenti ovog fakulteta posjetiocima predstaviti neke od zanimljivih hemijskih eksperimenata i ogleda.

"Cilj nam je da hemija zaista može biti zanimljiva, te ćemo posjetiocima prikazati kako nastaje oluja u boci, slonovska pasta za zube i drugi primjeri koji su prijemčivi djeci koja se prvi put susreću sa naukom", kaže Rajićeva.

Neformalna tema ovogodišnjeg Festivala jeste proizvodnja hrane, jer ona, kako je istakao ministar nauke i tehnologije Srpske, Alen Šeranić, predstavlja globalni izazov.

"Republika Srpska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, te smo se i kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja kao jednu od fokus područja opredijelili za hranu kao oblast u koju bismo u narednom periodu usmjeravali sredstva za istraživanja", naglasio je Šeranić.

Na Festivalu nauke predstavilo se 27 učesnika srednjih škola i fakulteta u Republici Srpskoj, kao i privrednika.

Nije izostala ni saradnja sa Centrom za nauku iz Beograda.