latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:03 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Željeznice Srpske: Savanović smijenjen, imenovan Ilinčić

Dragan Savanović više nije generalni direktor Željeznica Republike Srpske. Nadzorni odbor ga je jednoglasno smijenio, na sjednici održanoj u Banjaluci, i za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovao Zorana Ilinčića.

Savanović je smijenjen na sjednici Nadzornog odbora održanoj na prijedlog predstavnika državnog kapitala. Konstatovano je da odlazeći generalni direktor nije ostvario željenu brzinu promjena u Željeznicama.

- Nadzorni odbor je posmatrao sveukupan rad i tražio smjenu uprave, jer su veliki gubici u Željeznicama. Ni efekti nisu bili onakvi kakve je Nadzorni odbor očekivao od uprava koja vodi Željeznice Republike Srpske - poručio je Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan je Zoran Ilinčić. Dosad je bio na poziciji izvršnog direktora za poslove infrastrukture ovog preduzeća. Dobio je zadatak da nastavi reforme koje Željeznice sprovode sa Svjetskom bankom kako bi smanjili milionske gubitke i stvorili pretpostavke za povećanje prosječne plate koja iznosi 650 KM.

- Pokušavamo da sa nekim novim ljudima dovedemoi do kraja te procese i da ih ubrzamo. Veoma nam je važno da iza reformi stoji sindikat - rekao Đuričić.

Iz Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, koji je nekoliko puta tražio Savanovićevu smjenu, tek su djelimično zadovoljni odlukom Nadzornog odbora.

- Upitno je da li će radnici išta dobiti time. Mi smo osim smjene tražili pokretanje odgovornosti protiv ljudi koji su doveli Željeznice u ovakvo stanje. Tek ćemo vidjeti da li će se to desiti - poručio je Zlatko Marin, predsjednik ovog sindikata.

Ni smijenjeni generalni direktor Dragan Savanović, ni resorni ministar Neđo Trninić nisu željeli da komentarišu odluku Nadzornog odbora. Iz ovog organa Željeznica Srpske saopštavaju da će narednu sjednicu održati 23. ovog mjeseca i tad popuniti mjesto u upravi, upražnjeno imenovanjem Zorana Ilinčića za generalnog direktora.