latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:10 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Studentske žrtve u stvaranju Srpske neće biti zaboravljene

U Banjaluci je služen pomen za 87 studenata i radnika banjalučkog Univerziteta, poginulih u proteklom ratu. U Studentskoj brigadi bilo je više od dvije hiljade studenata, profesora i radnika Univerziteta.

Formirana 4. novembra 1994. godine, Studentska brigada bila je jedinstvena formacija u istoriji ratovanja. Tadašnje rukovodstvo Srpske mobilisalo je posljednju rezervu da odbrani svoje granice od sve masovnijih napada neprijateljske vojske.

- Roditelj sam poginulog borca, studenta, super đaka. Život je dao za ovu državu, poginuo je, samo što nisam umro od jada i čemera - sa suzom u očima priča Vojin Čavić, otac poginulog borca, studenta.

I 24 godine poslije, rane peku. Banjalučka Studentska brigada brojala je 2.104 borca, studenta, profesora, radnika. Borili su se na bihaćkom ratištu i sa zapadnokrajiškim jedinicama branili Grmeč, Grabež. Njih 87 nikada se nije vratilo.

-T a žrtva treba da bude zavjet mladima koliko je veliko to kolosalno djelo Republika Srpska i koliko treba da je čuvamo, s obzirom na sve žrtve kroz istoriju koje su date za njeno stvaranje - istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a na njegove riječi se nadovezao i Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci:

- Imamo i obavezu da koliko god možemo, da se Univerzitet i sve institucije Republike Srpske, nađu u teškim trenucima i pomognu porodicama stradalih studenata - istakao je Gajanin.

Uz roditelje poginulih studenata, vijence kod spomen-ploče s imenima na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta položili su predstavnici institucija i Univerziteta.