latinica  ћирилица
08/11/2018 |  13:08 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Vladi Srpske predata peticija za povećanje plate policiji

Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske predali su danas Vladi Srpske peticiju kojom traže povećanje plate policijskim službenicima po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada i utvrđivanje drugačije osnovice za obračun penzija penzionisanim službenicima.

Trenutno, plata policijca u Srpskoj je 830 KM, a penzija od 500 do 540 KM.

Predsjednik granskog sindikata Anica Јondić rekla je novinarima u Banjaluci da je policija Srpske ubjedljivo najlošije plaćena policija u BiH i regionu.

"Tražimo povećanje od 35 odsto na postojeću platu", poručila je Јondićeva.

Ona je objasnila da se u zakonu kojim je regulisana plata pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske navodi da je jedan od četiri elementa koji čine strukturu plate i uvećanje od 35 odsto po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada.

Јondićeva je navela da policajac radi 24 časa na ulici po svim vremenskim uslovima, ali i da su mete svakog lica iz kriminalnog miljea koje je spremno ubiti policajca zbog činjenja krivičnog djela.

Ona je istakla da povećanje plate od 35 odsto za policajca sa srednjom stručnom spremom ne može biti predmet pregovora, dok ostali zahtjevi mogu biti predmet dijaloga sa Vladom Republike Srpske.

Јondićeva je naglasila da očekuje pozitivan stav Vlade Srpske kada je riječ o peticiji koju je potpisalo više od pet hiljada članova sindikata i pripadnika MUP-a Srpske.

"Sve ovo mora biti realizovano u periodu utvrđivanja nacrta i prijedloga budžeta Srpske za narednu godinu. Svako odsustvo pregovora značiće da Vlada nema ozbiljne namjere", zaključila je Јondićeva.