latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:48 ⇒ 12:02 | Autor: Blic

Ubijen još jedan saudijski novinar, ukazivao na loš rad kraljevske vlade

Јoš jedan novinar i disident mučen je i ubijen u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, mjesec dana nakon ubistva DŽamala Kašogija u konzulatu kraljevstva u Istanbulu.
Turki bin Abdul Aziz al-Јaser - Foto: Twitter
Turki bin Abdul Aziz al-ЈaserFoto: Twitter

Turki bin Abdul Aziz al DŽaser ubijen je u subotu. Grupe za ljudska prava kažu da saudijska vlada vjeruje da je on u tajnosti vodio nalog na Tviteru s korisničkim imenom “Kashkool“, na kojem su iznošena kršenja ljudskih prava od strane vlade.

Novinara su razotkrili saudijski špijuni u Tviterovom štabu u Dubaiju i uhapšen je u martu, navodi sajt Thenewkhalij.news. Špijunski prsten navodno vodi Saud al Kahtani, “krupni savjetnik“ krunskog princa Mohameda bin Salmana, koji je smijenjen nakon krize zbog ubistva Kašogija.

Slučaj Kašogi

Turski mediji tvrdili su juče da je osoblje saudijskog konzulata u Istanbulu pokušalo da demontira bezbjednosne kamere kako bi zataškali zločin nad Kašogijem. Radnici su pokušali da iščupaju kameru u objektu 2. oktobra, dana kad je Kašogi ušao u konzulat i na licu mjesta bio ubijen. Takođe se navodi da su se nekoliko dana kasnije “pozabavili“ video-sistemom u stražarskoj kućici policijskog obezbjeđenja van kompleksa.

Članovi osoblja konzulata pristupili su policijskom bezbjednosnom video sistemu u 1.00 ujutro 6. oktobra, piše turski provladin list “Sabah“ i navodi da je ista osoba prošla kroz digitalnu bravu i ušla u sistem da blokira pristup snimcima na kojima se vide dešavanja na ulazu u konzulat, uključujući trenutak kad je Kašogi ušao unutra.

Međutim, “Al DŽazira“ izvještava da je policija već dešifrirala kodove i pristupila sistemu prije nego što se to navodno dogodilo.