latinica  ћирилица
10/11/2018 |  10:18 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Dević: Period od 1912. do 1918. godine ključan za srpski narod

Istoričar iz Beograda Nemanja Dević rekao je da period od 1912. do 1918. godine predstavlja kamen temeljac savremenog srpskog integriteta na kojem je izgrađen moderni identitet nacije i države.
Zvornik - Nemanja Dević - Foto: SRNA
Zvornik - Nemanja DevićFoto: SRNA

"To razdoblje nam ukazuje na ratna dešavanja u tom periodu, ali i na njihov značaj i posledice koje osećamo i danas", rekao je Dević sinoć na predavanju organizovanom povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata i stogodišnjice oslobođenja Zvornika.

On je naglasio da su događaji u Prvom svjetskom ratu imali značajnu ulogu na današnji život.

"Nažalost, svedoci smo revizije događaja koji govore o učešću srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i drugačije interpretacije tih događaja koji nisu zasnovani na istorijskim činjenicama", istakao je Dević.

Koordinator Centra za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine "Dr Đorđe Lazarević" iz Zvornika Miloš Ivanović rekao je da ovaj grad ima veoma bogatu istoriju u kome se posebno ističe doprinos zvorničkih gimnazijalaca i učenih ljudi u periodu Prvog svjetskog rata.

Ivanović je rekao da će u okviru obilježavanja stogodišnjice oslobođenja Zvorniku biti postavljena izložba fotografija iz vremena austrijske okupacije i Prvog svjetskog rata.

On je dodao da će fotografije koje budu izložene biti dostupne svim školama na području grada Zvornika i građanima, kako bi se taj period spasio od zaborava, a Zvornik dobio istorijski vrijednu postavku.

Autor postavke je profesor Zoran Ivanović.

Organizator obilježavanja 100 godina od oslobođenja Zvornika u Prvom svjetskom ratu je zvornički Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine "Dr Đorđe Lazarević".