latinica  ћирилица
10/11/2018 |  18:09 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Bijeljina- Obilježena stogodišnjica oslobođenja grada

Povodom obilježavanja sto godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu vijenac na spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću - Oslobodiocu zajednički su danas položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije kapetan fregate Svetozar Vasilevski i predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.
Bijeljina - Foto: SRNA
BijeljinaFoto: SRNA

U čast i spomen vojnika i vojskovođa Velikog rata vijenac je položila i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH koji je izveo i počasnu paljbu na bijeljinskom trgu, a mnogobrojni građani položili su crvene ruže besmrtnim herojima.

U obraćanju novinarima, izaslanik predsjednika Republike Miladin Dragičević rekao je da događaje poput ove stogodišnjice ulaska srpske vojske u Bijeljinu i dolaska slobode u ove krajeve treba pamtiti i obilježavati kako bi današnje i buduće generacije sačuvale slobodarsku tradiciju naroda.

"Mladima treba govoriti o velikom stradanju i slobodarskoj tradiciji, treba pamtiti i obilježavati značajne godišnjice i prenositi ih budućim generacijama kao nauk za budućnost", poručio je Dragičević.

U ime Gradske uprave Bijeljine, predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je na proslavi jubileja da slobodarsku srpsku tradiciju treba cijeniti i čuvati kao putokaz za buduće generacije.

"Imamo slobodu i mir i danas rukovodstva Republike Srpske i naših gradova imaju drugačije borbe, borbu za radna mjesta i opstanak ljudi na ovim prostorima kao jedan od osnovnih zadataka svih koji se nalaze na ključnim pozicijama u Srpskoj i BiH i ubijeđen sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je Marković.

Na svečanosti koja je održana na centralnom gradskom trgu izaslanik Njegovog kraljevskog visočanstva prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, Miloš Pavković, pročitao je pismo u kojem Karađorđević poručuje da je dužnost svih Srba danas da čuvaju sjećanje na pretke.

"Srpska istorija je putokaz u orijentisanju prema modernom svetu i prava evropska vrednost koju tom svetu možemo da ponudimo", navodi se u poruci, uz ocjenu da su temelji uspješne budućnopsti uvijek u bogatoj i ponosnoj prošlosti.

Svečanost su uveličali Srpsko crkveno i pjevačko društvo Srbadija i Orkestar MUP-a Republike Srpske koji su izveli bogat muzički program, a nakon toga je u gradskom Centru za kulturu "Semberija" otvorena multimedijalna izložba "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata".

Organizator i pokrovitelj svečanog programa povodom stotinu godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu su SPC, grad Bijeljina, Udruženje "Kraljevina Srbija" i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912. - 1918. godine.