latinica  ћирилица
11/11/2018 |  08:33 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Sokolac- Obilježavanje dana primirja u Prvom svjetskom ratu

Predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Ambasade Srbije u BiH i članovi Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine danas su položili vijence na Spomenik solunskim borcima na Sokocu, obilježavajući Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.
Sokolac - spomenik solunskih dobrovoljaca u Sokocu - Foto: SRNA
Sokolac - spomenik solunskih dobrovoljaca u SokocuFoto: SRNA

Vijence su položili predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić, delegacije opštine Sokolac i Ambasade Srbije u BiH.

Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca u oslobodilačkim ratova Srbije od 1912. do 1918. godine opštine Sokolac, vodilo je aktivnosti na izgradnji Spomenika solunskim dobrovoljcima u Sokocu, koji je podignut 2008. godine.

Na strani zemalja pobjednica bila je i Srbija, u čijoj odbrani je učestvovalo i skoro 400 dobrovoljaca sa područja opštine Sokolac.

Sile Antante potpisale su primirje sa Njemačkom 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova, u željezničkom vagonu kod francuskog grada Kompijena i time okončale Prvi svjetski rat.

Ovaj datum proglašen je kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim zemljama, kao znak sjećanja na stradale tokom rata.

Prekid neprijateljstava zvanično je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine, a suprotstavljene armije na zapadnom frontu počele su povlačenje sa svojih pozicija.

Kanadski vojnik DŽordž Lorens Prajs se smatra posljednjom žrtvom Prvog svjetskog rata. Njega je usmrtio njemački snajperista u 10.58 časova 11. novembra 1918. godine.

Zaraćene strane u Prvom svjetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a, prema nekim procjenama, stradalo je oko 20 miliona ljudi.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji.

Ovaj cvijet je u botanici poznat i kao cvijet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedjelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.