latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:22 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Banjaluka- Vijenci za žrtve Velikog rata

Na spomenik žrtvama tzv. veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci, danas su položeni vijenci povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, te iskazana počast svim žrtvama Velikog rata koje su dale živote za slobodu.
Banjaluka - vijenci za žrtve Prvog svjetskog rata - Foto: SRNA
Banjaluka - vijenci za žrtve Prvog svjetskog rataFoto: SRNA

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918.

Savanović je istakao značaj obilježavanja 11. novembra - Dana primirja, kojim okončan Prvi svjetski rat, koji je trajao četiri godine i odnio veliki broj žrtava.

- Najviše su stradali civili i vojnici, a rezultat Prvog svjetskog rata bila je nova karta Evrope - rekao je Savanović.

On je istakao da je Prvi svjetski rat sa razlogom nazvan Veliki rat, te da je obaveza budućih generacija da odaju počast i zahvalnost žrtvama koje su date za slobodu.

Prvi svjetski rat odnio je više od 15 miliona žrtava, a u odnosu na broj stanovnika, najviše žrtava imala je Srbija.

Konzul Nikolić je istakao da su srpske žrtve u Prvom svjetskom ratu bile nemjerljive, te podsjetio da je Srbija iz rata izašla sa 28 odsto manje stanovništva nego prije tog sukoba.

- Ovo je dan koji je presudno važan u istoriji civilizacije kojoj pripadamo, jer je na današnji dan potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, koji je odneo više od 15 miliona žrtava, a više od 20 miliona ljudi je bilo ranjeno - rekao je Nikolić.