latinica  ћирилица
11/11/2018 |  14:13 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Odata počast soluncima sa Romanije

Predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Ambasade Srbije u BiH i članovi Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine položili su danas vijence na Spomenik solunskim borcima na Sokocu i obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.
Sokolac - položen vijenac na spomenik solunskim dobrovoljcima - Foto: SRNA
Sokolac - položen vijenac na spomenik solunskim dobrovoljcimaFoto: SRNA

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević rekao je da je ovo veliki datum za srpsku istoriju, jer su poslije četiri godine golgote Srbi i Srbija, uz velike žrtve - sa više od 1,2 miliona poginulih, uspjeli da odbrane svoju slobodu.

- Vijek nakon toga okupili smo se da odamo počast svim našim precima, da obilježimo ovaj datum, te razmislimo šta smo od svega toga dobili i na koji način u budućnosti da se postavimo da tu veliku pobjedu konačno kapitalizujemo - rekao je Kovačević.

On je izrazio nadu da ovakve pobjede Srbi neće zaboraviti i da će ih uvijek dostojanstveno obilježavati, ma gdje se nalazili.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se danas navršava 100 godina od potpisivanja primirja u Velikom ratu i da se taj dan i srpske žrtve ne mogu zaboraviti.

- Mi smo se sa ovih prostora sjetili naših 400 junaka dobrovoljaca, koji su bili u redovima pobjedničkih snaga 1918. i prije 10 godina smo podigli ovaj spomenik dobrovoljcima sa platoa Romanije - istakao je Bjelica.

Naveo je da predstavnici Ambasade Srbije u BiH svake godine dolaze na ovaj dan kod Spomenika solunskom borcu na Sokocu, te polažu vijence i odaju počast junacima koji su izvojevali veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić naglasio je da je 11. novembar poseban dan u kalendaru Srbije i Republike Srpske, jer je tada Njemačka potpisala kapitulaciju pred silama Antante.

- Mnogi ovaj dan nazivaju dan pobjede, međutim voljom moćnika nazvan je Dan primirja. Ovo je dan odavanja počasti herojima, srpskim ratnicima koji su iz nemoguće situacije preokrenuli tok rata i uticali da se promijeni stanje i u Evropi i svijetu, po zahtjevima sila pobjednica - naveo je Vučetić.

Prema njegovim riječima, Srbija je po planovima Njemačke trebala da bude zbrisana sa lice zemlje, ali je srpska vojska herojskom borbom i podvizima preokrenula tok rata.

On je podsjetio da je Srbija u ovom ratu izgubila trećinu stanovništva i 60 odsto muške populacije u zemlji.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912. do 1918. opštine Sokolac Branimir Đurković rekao je da je Spomenik solunskom dobrovoljcu dokaz da se opština Sokolac i potomci dobrovoljaca i dalje sjećaju njihovih herojskih djela i odaju im zahvalnost.

Naglasio je da se potomci solunaca redovno okupljaju kod spomenika podignutog 2008. godine na Sokocu u vrijeme značajnih datuma iz Velikog rata - 15. septembra, Dana početka proboja Solunskog fronta i 11. novembra, Dana primirja.

- Skoro 400 ljudi sa područja opštine Sokolac prešlo je na stranu Srbije u Prvom svjetskom ratu kao dobrovoljci. Mnogi od njih se nikada nisu vratili, a neki su se iz logora vraćali dvije do tri godine poslije potpisivanja primirja - podsjetio je Đurković.

Spomenik solunskom doborovoljcu podignut je 2008. godine na inicijativu Udruženja potomaka i poštovalaca doborovoljaca učesnika u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Na njemu su upisana imena 363 dobrovoljca, a prema novim podacima sa ovog područja, u Velikom ratu učestvovalo je oko 400 dobrovoljaca.