latinica  ћирилица
11/11/2018 |  17:43 ⇒ 19:01 | Autor: SRNA

Skelani- Obilježena stogodišnjica Velikog rata

U Skelanima, kod Srebrenice, danas je održan okrugli sto posvećen obilježavanju 100 godina od oslobođenja ovih krajeva u Prvom svjetskom ratu, a otkrivena je i spomen-ploča za 595 srebreničkih dobrovoljaca koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta i oslobađanju teritorije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koje je nakon toga formirana.
Spomen- obilježje majoru Kosti Todoroviću, srpskom komandantu - Foto: RTRS
Spomen- obilježje majoru Kosti Todoroviću, srpskom komandantuFoto: RTRS

O oslobađanju ovih krajeva od austrougarske okupacije govorili su direktor Muzeja genocida iz Beograda Veljko Đurić, arheolog Mirko Babić iz Muzeja Semberije, te predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Zvornik Rade Perić.

Nakon okruglog stola, kojem je prisustvovao veći broj mještana Skelana, te zainteresovanih iz Srebrenice i Bajine Bašte u dvorištu Osnovne škole u Skelanima, pored spomen-obilježja majoru Kosti Todoroviću, čije ime škola nosi, otkrivena je Spomen-ploča soluncima-oslobodiocima sa prostora nekadašnjeg srebreničkog sreza.

Organizatori ovog obilježavanja bili su SPKD "Prosvjeta" Srebrenica i Osnovna škola u Skelanima, uz podršku opštine.

U regiji Birač do sada je jedino u Skelanima obilježeno sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, odata počast i izražena zahvalnost srpskim oslobodiocima ovih krajeva.