latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:02 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Trebinje nije zaboravilo svoje pretke

Povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu i stotinu godina od završetka Velikog rata, u Trebinju je organizovan naučni skup.

Osim što se, na svojevrstan način, odaje počast svim srpskim žrtvama, istoričari i istoriografi nastoje da predstave nove činjenice o Velikom ratu. Ujedno, naučni skup je doprinos Grada Trebinja obilježavanju stotinu godinu od konačnog oslobođenja od okupatorskih vlasti i sticanja slobode. Skupu prisustvuju naučni radnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Cilj je da se na osnovu naučnih činjenica dodatno valorizuje učešće srpskog naroda u oslobađanju, a istina o stradanju predaka prenese novim generacijama. Poslije stravičnih stradanja srpskog naroda, trinaestog novembra 1918.godine, u Trebinje je umarširao 14. pješadijski puk Timočke divizije i donio slobodu. Posljedice Velikog rata osjećaju se i danas.

"Izuzetno je važno što možemo da izvučemo zaključke i donosimo pravilnije odluke. Ukoliko budemo bolje poznavali procese koji su otvoreni upravo tada, a ni do danas nisu završeni", rekao je predsjednik Skupoštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Sa oslobodiocima su, u Trebinje i Hercegovinu, ušli i pripadnici Hercegovačkog dobrovoljačkog pokreta, koji su se borili na strani srpske ili crnogorske vojske. U znak zahvalnosti poginulim, podignuta su spomen-obilježja.

"Želimo, na ovaj način, da otvorimo dodatna pitanja. Da damo nove činjenice i argumente, koje će se zabilježiti u našoj istoriografiji, kao dodatan doprinos", istakao je  gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Činjenice o Prvom svjetskom ratu treba prenijeti mlađim generacijama. Iz udžbenika nisu dovoljno obaviještene o događajima, u kojima je značajno učestvovao i srpski narod.

"Mislim da se mora uspostaviti intenzivnija veza između naučne istoriografije o Prvom svjetskom ratu i nastave istorije, udžbeničke lčiterature. Za sada tu ne postoji značajna veza", izjavio je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Zoran Lakić.

Neke države, saglasni su istoričari, kalkulisale su i naknadno se priključile pobjednicima. Danas vrše pritisak na istoriografiju i izvrću činjenice, u korist aktuelne politike.

"Pojavljuju se zemlje i narodi koji nisu bili na strani pobjednika, ali pokušavaju da se 'uguraju' u pobjedničku stranu. Što se tiče srpskog naroda, on je bio na strani pobjednika", naglasio je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočnoi Sarajevo Draga Mastilović.

Povodom stogodišnjice oslobođenja Trebinja i završetka Velikog rata, osim naučnih i kulturnih sadržaja, sutra će biti održane svečana sjednica Skupštine grada i svečana akademija.