latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:28 ⇒ 14:35 | Autor: RTS

Upozoreno: Neki lijekovi za pritisak mogu izazvati rak kože

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije uputila je pismo zdravstvenim radnicima u kom upozorava da postoji rizik od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primjenom hidrohlortijazida.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Farmakoepidemiološka istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) prilikom izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortijazida, navodi Agencija.

Lijekovi koji sadrže hidrohlortijazid imaju široku primjenu u liječenju hipertenzije, kao i pri liječenju srčanih, hepatičkih i nefrogenih edema, odnosno hronične insuficijencije srca.

Agencija savjetuje da pacijenti koji primjenjuju hidrohlortijazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lijekovima, redovno kontrolišu da li se na koži primjećuje mogući nastanak bilo kakvih novih lezija ili promjena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog ljekara.

"Sumnjive kožne lezije treba odmah pregledati, potencijalno uključujući i histološki pregled uzorka biopsije", napominje Agencija za lijekove.

Pacijentima se savjetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svjetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja kako bi se smanjio rizik od karcinoma kože.

Takođe, napominju da je potrebno pažljivo razmotriti upotrebu hidrohlortijazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože.

Mediji u Srbiji su objavili spisak od 32 takva lijeka, a to su:

Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace i diunorm.